Szlovákiai Magyar Adatbank - Szakrális Kisemlék Archívum » Kápolna – piéta szoborral, Feketenyék [Čierna Voda] Kápolna – piéta szoborral, Feketenyék [Čierna Voda] – Szlovákiai Magyar Adatbank – Szakrális Kisemlék Archívum
Szakrális kisemlék - kápolna / szobor

Kápolna – piéta szoborral, Feketenyék [Čierna Voda]

Fájdalmas Szűzanya-kápolna, Feketenyék (Király Regina felv., 2021)
Fő témaszobor / kápolna
Helytelepülés szélén
Helyi megnevezésMáriácska
Anyag / tégla
Állapotfelújított
Datálás19. század
Pontos datálás1876
Szimbólumkereszt
TelepülésFeketenyék [Čierna Voda]
MegyePozsony
GyűjtőNagy Ildikó; Liszka József; ; Király Regina (fotó, 2021)
Felirat

RENCZÉS BOLDIZSÁR

ÉS NEJE

ROSTÁS VERON

ÁLTAL KÉSZÍTETT

1876

Leírás

Szeptember közepén (2017), a Hétfájdalmú Szűzanya ünnepén felszentelték a felújított kápolnát a község határában. A kegyhelyet 1876-ban Renczés Boldizsár és Rostás Veron építtette, később Kása Imre és családja gondozta.

Az ünnepi mise után körmenet indult a több mint száznegyven éve épített kápolnához „A kápolna örök mementó és felszólítás számunkra: ne hagyjuk el gyökereinket és őseink hitét, ápoljuk, őrizzük és adjuk tovább utódainknak azt a kincset, amelyet elődeink örökségül ránk hagytak” – mondta a felszentelés előtt Csady Zsuzsa polgármester. A kápolnát Kádár László vállalkozó állíttatta helyre, Slávik Antal plébános szentelte fel. „Két veszélyes gesztenyefa állt a kápolna mellett, az egyik rádőlt, és eltörte a tetején levő keresztet. A kápolna itt áll a vállalatunk előtt, ezért is tartottam fontosnak, hogy helyreállítsuk – mondta Kádár László – Büszkének kell lennünk arra, ami a faluban történik, és itt marad”.

 

https://ujszo.com/regio/kapolnat-avattak-feketenyeken [letöltve: 2018.10.29.]

Irodalom- Kápolnát avattak Fekenyéken. Új Szó 2017. 9. 27., 10. p.
Rövid URL
ID102200
Módosítás dátuma2021. június 14.

Hibát talált?

Üzenőfal