Szlovákiai Magyar Adatbank - Szakrális Kisemlék Archívum » Temetői feszület 4. – Ebed [Obid] Temetői feszület 4. – Ebed [Obid] – Szlovákiai Magyar Adatbank – Szakrális Kisemlék Archívum
Szakrális kisemlék - feszület

Temetői feszület 4. – Ebed [Obid]

Temetői feszület, Ebed (Vataščin Péter felv., 2009)
Fő témafeszület
Helytemető
Anyag
Állapotfelújításra szorul
Datálás18. század
Pontos datálás1787
Szimbólumkoponya, csontváz
TelepülésEbed [Obid]
MegyeEsztergom
GyűjtőVataščin Péter
Felirat

Hivek aludjatok […]

[…]

Végső […]

[…]

 

ANO1787

Leírás

A falu temetőjének homokkőből készült fő központi keresztje, s Nepomuki Szent János szobra után a legrégebbi kisemlék. A temető déli részének jelenleg nem túlságosan gondozott részében magasodik, jól látható a déli határ több részéről is. Környezetében néhány 19. századi és 20. század eleji sír található. Előbbiek a legrégebbi fellelhető temetkezési helyek (Mihala József, Nagy Mihal plébánosok és egy fiatalon elhunyt jegyző, Szokolovszky Elek sírjai – mindegyik a 19. század első feléből).

Anyaga homokkő, a korpusz is ebből készült. Állapotán meglátható a régisége, a belevésett szövegből csak néhány szó olvasható le. Plasztikus koponya-szimbólum. Stílusában valószínűleg a „Bánomi kereszttel” egykorú.

Az adatfelvétel ideje2009
MegjegyzésEmeltetése nagy valószínűséggel az új temető alapításának idejével esik egybe. A második katonai felmérésen már jelölik a helyét, kis részen négyzetalakban körül van kerítve, amely csak a töredéke a mostani temető területének. A bevésett dátumtól visszamenőleg a temetkezés a mai templom mögött az ún. „kopott temetőben” történt. Oldalról nézve néhány fokos dőlés állapítható meg, azonban az alapját már többször is megerősítették, így az állása viszonylag stabil. Évközben is gyakran, Mindenszentek és Halottak napja idején viszont mindig gyújtanak előtte gyertyát, mécsest. Az egykori keresztjáró napok idején mindig az egyik esti állomás volt.
Rövid URL
ID31916
Módosítás dátuma2021. október 26.

Hibát talált?

Üzenőfal