Szakrális kisemlék - haláljel
1 találat

Képoszlop, haláljel, Ipolyfödémes [Ipeľské Úľany]
Képoszlop, haláljel, Ipolyfödémes [Ipeľské Úľany]

Részletek

Fő témaképoszlop / haláljel
Helytelepülés szélén
Anyagfa
Állapot
Datálás1989 után
Pontos datálás2009
TelepülésIpolyfödémes [Ipeľské Úľany]
MegyeHont
GyűjtőL. Juhász Ilona
FeliratGERGELY ARNOLD ÉLT 33 ÉVET [A hátoldalára a következő felirat került:]HA EMLEGET- TEK, KÖZTETEK LESZEK, DE FÁJ, HA LÁTOM KÖNNYETEK. HA RÓLAM SZÓLTOK, MOSOLYOGJATOK, EMLÉKEM ÍGY ÁLDÁS LESZ RAJTATOK 2009
LeírásA 2009. június 1-én az Atlanti-óceán fölött történt légi katasztrófa[1] egyik szlovákiai magyar áldozatának, Gergely Arnoldnak (akinek holttestét hosszú ideig nem sikerült megtalálni, így a hozzátartozók nem temethették el) a tragédiát követően szülőfalujában, Ipolyfödémesen, a községi hivatal mellett alakítottak ki egy emlékhelyet: Tóth Magdolna polgármester asszony elmondta, csütörtökön délben a falu közepén, a községi hivatal előtti hirdetőtábla üvege mögött helyezték el a fiatalember fotóját és mécseseket tettek alá. A fekete lobogót nem akarták kitenni, hiszen Arnold nincsen halottá nyilvánítva, de fontosnak tartották, hogy legyen egy hely, ahol a falubeliek leróhatják kegyeletüket. Egyre többen jöttek, hoztak virágot, gyertyákat, vázákat. A polgármester asszony elmondta, egész éjszaka égtek a mécsesek, még éjjel tizenegykor is találkozott itt, a fénykép előtt fejet hajtó, gyertyát gyújtó fiatalokkal. (…) Az emlékhelynél összegyűlt asszonyok közösen idézték fel az 1975-ben született Gergely Arnold emlékét. (Új Szó 2009. június 6., 5. p.) Később a falu határában álló fakereszt mellett egy kopjafát is felállítottak az elhunyt fiatalember emlékére, amelyre fényképe is felkerült. A kopjafafa mellett álló kisebb oszlopra felvésték a fiatalember születési és elhalálozási dátumát is, a kopjafa fő-, illetve hátoldalára pedig a fentebb olvasható sorokat. Miután 2011-ben végre megtalálták a fiatalember holttestét, a helyi temetőben helyezték örök nyugalomra, a haláljelként funkcionáló kopjafa azonban továbbra is a helyén maradt. [1] Az Air France Brazíliából Párizsba tartó repülőgépe 2009. június 1-én ismeretlen okokból az Atlanti-óceánba zuhant Brazília partjaitól 300 kilométerre. Összesen 228 utas utazott a fedélzeten, köztük Gergely Arnold is. Öt éve dolgozott Írországban az Aer Lingus légitársaság alkalmazottjaként. (L. Juhász Ilona: A 34-es kőnél... c. monográfiája nyomán)
IrodalomL. Juhász Ilona: A harmincnégyes kőnél... Haláljelek és halálhelyjelek az utak mentén. Somorja–Komárom: Fórum Kisebbségkutató Intézet – Etnológiai Központ 2013, 55-56. p.
Az adatfelvétel ideje2011
Rövid URL
ID30218
Módosítás dátuma2023. július 7.

1 találat