Szakrális kisemlék - haláljel
2 találat

Út menti feszület, Naszvad [Nesvady]
Település: Naszvad [Nesvady]

Fő téma: feszület / haláljel

Hely: egyéb hely

Datálás: 1918 előtt

Részletek

Fő témafeszület / haláljel
Helyegyéb hely
Egyéb helyHatárban, a Nyitra holtága közelében
Állapotfelújításra szorul
Datálás1918 előtt
Pontos datálás1916
TelepülésNaszvad [Nesvady]
MegyeKomárom
GyűjtőLiszka József
FeliratAZ ATYÁNAK ÉS FIUNAK ÉS SZENTLÉ- LEK ISTENNEK NEVÉBEN ÁMEN. ITT SZENDERÜLT EL HIRTELEN ELMÚLÁSSAL
  1. JULIUS 27-ÉN 64 ÉVES KORÁBAN ENNEK
A MAGYAR PUSZTÁNAK HOSSZÚ IDŐN ÁT LEGHŰBB GONDOZÓ APJA alsó-eőri FARKAS FERENCZ. ÁLDOTT EMLÉKÉT MINDVÉGIG SZENT KEGYE- LETTEL ŐRZŐ CSALÁDJA A KERESZT JELÉT ÁLLÍ- TOTTA IDE MARADANDÓ EMLÉKEZTETÉSKÉNT ARRA A NAGYON BÚS PILLANATRA   VÁNDOR AKI ITT MEGPIHENSZ IMÁDKOZ- ZÁL VELÜNK.

BÁRSONY J.

LeírásBeton alapon műkő kereszt, fém korpusszal. Krisztus egyik karja letörve, meglehetősen gondozatlan. Farkas Ferencz a primaciális birtok bérlője volt, s leányát a győri vagongyár igazgatója vette feleségül. A vő kisvasúttal látta el Farkas birtokait, ám amikor feleségétől elvált, az egész költségeit kiszámlázta volt apósának. Ő, nem tudván azt kifizetni, az általa bérelt földön, az Ógútára vezető út mellett az Öreg Nyitra jobb partján főbe lőtte magát. Ennek emlékét jelzi a kereszt. Adatközlő: Asztalos Árpád, sz. 1920 (vö. Luzsicza 1989, 124, Reško 1997, 67)
IrodalomLuzsicza Lajos: Ifjúságom, Érsekújvár! Budapest 1989 Reško Sándor: Kulturális és egyházi műemlékek a községben. In Dobai János: Naszvad, az én falum. Komárom 1997, 63–67. p.
Az adatfelvétel ideje1998
Megjegyzés„A dohánytermelő hatalmas birtok egykori főintézője Farkas Ferenc (pontosan Alsó Eőri Farkas Ferenc) nevű férfiú volt, igencsak megáldva arisztokratikus tulajdonságokkal. Az elhalálozásának helyén állított kőkeresztre, ott az ógútai híd közelében, Bársony István, az itt gyakran vadászgató író fogalmazta meg az együttérző, szép sorokat.” (Luzsicza 1989, 124) „Nagy Lapos határrészben, az Anyaláról Ógútára vezető út mentén, a Nyitra folyó hídjától mintegy 500 méternyire álló keresztet Bársony I. állíttatta 1916. május (sic!) 27-én a hatvanéves (sic!) korában hirtelen elhunyt Farkas Ferenc emlékére az érseki birtokon végzett sokéves hű szolgálataiért.” (Reško 1997, 67)
Rövid URL
ID31795
Módosítás dátuma2021. szeptember 25.

Képoszlop, haláljel, Ipolyfödémes [Ipeľské Úľany]
Képoszlop, haláljel, Ipolyfödémes [Ipeľské Úľany]

Részletek

Fő témaképoszlop / haláljel
Helytelepülés szélén
Anyagfa
Állapot
Datálás1989 után
Pontos datálás2009
TelepülésIpolyfödémes [Ipeľské Úľany]
MegyeHont
GyűjtőL. Juhász Ilona
FeliratGERGELY ARNOLD ÉLT 33 ÉVET [A hátoldalára a következő felirat került:]HA EMLEGET- TEK, KÖZTETEK LESZEK, DE FÁJ, HA LÁTOM KÖNNYETEK. HA RÓLAM SZÓLTOK, MOSOLYOGJATOK, EMLÉKEM ÍGY ÁLDÁS LESZ RAJTATOK 2009
LeírásA 2009. június 1-én az Atlanti-óceán fölött történt légi katasztrófa[1] egyik szlovákiai magyar áldozatának, Gergely Arnoldnak (akinek holttestét hosszú ideig nem sikerült megtalálni, így a hozzátartozók nem temethették el) a tragédiát követően szülőfalujában, Ipolyfödémesen, a községi hivatal mellett alakítottak ki egy emlékhelyet: Tóth Magdolna polgármester asszony elmondta, csütörtökön délben a falu közepén, a községi hivatal előtti hirdetőtábla üvege mögött helyezték el a fiatalember fotóját és mécseseket tettek alá. A fekete lobogót nem akarták kitenni, hiszen Arnold nincsen halottá nyilvánítva, de fontosnak tartották, hogy legyen egy hely, ahol a falubeliek leróhatják kegyeletüket. Egyre többen jöttek, hoztak virágot, gyertyákat, vázákat. A polgármester asszony elmondta, egész éjszaka égtek a mécsesek, még éjjel tizenegykor is találkozott itt, a fénykép előtt fejet hajtó, gyertyát gyújtó fiatalokkal. (…) Az emlékhelynél összegyűlt asszonyok közösen idézték fel az 1975-ben született Gergely Arnold emlékét. (Új Szó 2009. június 6., 5. p.) Később a falu határában álló fakereszt mellett egy kopjafát is felállítottak az elhunyt fiatalember emlékére, amelyre fényképe is felkerült. A kopjafafa mellett álló kisebb oszlopra felvésték a fiatalember születési és elhalálozási dátumát is, a kopjafa fő-, illetve hátoldalára pedig a fentebb olvasható sorokat. Miután 2011-ben végre megtalálták a fiatalember holttestét, a helyi temetőben helyezték örök nyugalomra, a haláljelként funkcionáló kopjafa azonban továbbra is a helyén maradt. [1] Az Air France Brazíliából Párizsba tartó repülőgépe 2009. június 1-én ismeretlen okokból az Atlanti-óceánba zuhant Brazília partjaitól 300 kilométerre. Összesen 228 utas utazott a fedélzeten, köztük Gergely Arnold is. Öt éve dolgozott Írországban az Aer Lingus légitársaság alkalmazottjaként. (L. Juhász Ilona: A 34-es kőnél... c. monográfiája nyomán)
IrodalomL. Juhász Ilona: A harmincnégyes kőnél... Haláljelek és halálhelyjelek az utak mentén. Somorja–Komárom: Fórum Kisebbségkutató Intézet – Etnológiai Központ 2013, 55-56. p.
Az adatfelvétel ideje2011
Rövid URL
ID30218
Módosítás dátuma2023. július 7.

2 találat