Szlovákiai Magyar Adatbank - Szakrális Kisemlék Archívum » Szobor – Szentháromság, Csölle [Rovinka] Szobor – Szentháromság, Csölle [Rovinka] – Szlovákiai Magyar Adatbank – Szakrális Kisemlék Archívum
Szakrális kisemlék - szobor

Szobor – Szentháromság, Csölle [Rovinka]

Szentháromság-szobor, Csölle (L. Juhász Ilona felv., 2010)
Fő témaszobor
Helytemplom mellett
Anyag
Állapot
Datálás18. század
TelepülésCsölle [Rovinka]
MegyePozsony
GyűjtőLiszka József; L. Juhász Ilona (fotó)
Leírás

A Szentháromság tiszteletére felszentelt római katolikus templom bejárati ajtaja fölötti szoborfülkében látható egy homokkő, kegyelem trónusa típusú Szentháromság-szobor, amely az imitált felhőkön ülő Atyaistent tiarával a fején mutatja, térdei közt tartva a keresztre feszített Fiúistennel. A Szentlélekisten, Jézus lábainál, angyalfejek társaságában, kiterjesztett szárnyú galamb képében, a felhők közt helyezkedik el (1. kép). A szobor formája alapján nem kizárt, hogy eredetileg szabadtéri oszlop tartozéka volt.

A szlovákiai műemlékjegyzék említ a településen egy képoszlopot, amelynek szoborfülkéjében az Atyaisten plasztikája látható: „Božie muky z 2. pol. 19. stor., v malom výklenku stavby ľudová plastika Boha-Otca” (SPS–III: 43). Nem kizárt, hogy erről, a jelenleg a templomi szoborfülkében látható szoborról van szó.

Az adatfelvétel ideje2010
Rövid URL
ID104199
Módosítás dátuma2022. szeptember 26.

Hibát talált?

Üzenőfal