Szlovákiai Magyar Adatbank - Szakrális Kisemlék Archívum » Szobor – Nepomuki Szent János, Ipolynagyfalu [Veľká Ves nad Ipľom] Szobor – Nepomuki Szent János, Ipolynagyfalu [Veľká Ves nad Ipľom] – Szlovákiai Magyar Adatbank – Szakrális Kisemlék Archívum
Szakrális kisemlék - szobor

Szobor – Nepomuki Szent János, Ipolynagyfalu [Veľká Ves nad Ipľom]

Ipolynagyfalu, régi Nepomuki Szent János-szobor torzója (Terbócs Attila, 2022)
Fő témaszobor
Helytelepülés szélén
Anyag / tégla
Állapotrossz
Datálás19. század
TelepülésIpolynagyfalu [Veľká Ves nad Ipľom]
MegyeHont
GyűjtőTerbócs Attila
Felirat

[Nincs felirat]

Leírás

A belterület déli peremén, út mentén, fejezettel tagozott, vakolatvesztett tégla pillértörzsön álló szobor, a Szécsénykei-patak innen mintegy 50 méterre keletre csörgedezik. A 19. század közepén állíttatta a Tersztyánszky család egykori kúriájuk közelében (forrás, forrás). A késő barokk stílusú kőszobornak múltbeli vandalizmus miatt ma már csak a torzója áll, karjait és attribútumait letörték. A kontraposztban álló figura papi öltözetben (reverenda, karing, almúcium), de hajadonfőtt áll. A tapadásnyomokból ítélve baljával szoríthatta mellkasára a halotti keresztet, tekintete a korpusz fölött révedt el. Pótlására mintegy 150 méterre délnyugatra 2010-ben egy újabb Nepomuki Szent János-szobrot állítottak.

Az állíttatással kapcsolatos eredetmondák, a kapcsolódó kultusz, a karbantartás, ápolás leírásaKörnyezete gondozatlan, a pillértörzsre egy műanyag koszorút erősítettek.
Az adatfelvétel ideje2022. szeptember 24.
Rövid URL
ID104149
Módosítás dátuma2022. szeptember 25.
Ipolynagyfalu, régi Nepomuki Szent János-szobor torzója (Terbócs Attila, 2022)

Ipolynagyfalu, régi Nepomuki Szent János-szobor torzója (Terbócs Attila, 2022)

Hibát talált?

Üzenőfal