Szlovákiai Magyar Adatbank - Szakrális Kisemlék Archívum » Kereszt, Bódvavendégi [Hosťovce] Kereszt, Bódvavendégi [Hosťovce] – Szlovákiai Magyar Adatbank – Szakrális Kisemlék Archívum
Szakrális kisemlék - kereszt

Kereszt, Bódvavendégi [Hosťovce]

Egykori toronykereszt, beton talapzaton a római katolikus templom előtt, Bódvavendégi (Bodnár Mónika felv., 2011)
Fő témakereszt
Helytemplom mellett
Helyi megnevezésRégi toronykereszt
Anyag / kovácsolt vas
Állapot
Datálás1989 után
Pontos datálás1989
Szimbólumcsillag / horgony / szív
TelepülésBódvavendégi [Hosťovce]
MegyeAbaúj-Torna
GyűjtőBodnár Mónika
Felirat

1989

Leírás

A római katolikus templom bejáratához közel, annak Ny-i oldalán áll ez a betontalapzatba állított, feketére festett kovácsolt vaskereszt. A keresztszárak érintkezésénél, mindkét oldalon egy-egy szív, melyből különféle keresztény szimbólumok nőnek ki négy irányba, a kereszt négy szára között.
A talapzat magassága 90 cm, a talapzatból kinyúló kereszt magassága 160 cm.

Az állíttatással kapcsolatos eredetmondák, a kapcsolódó kultusz, a karbantartás, ápolás leírásaA kereszt eredetileg a templomtorony tetején állott. A 2. világháborúban az orosz katonák megrongálták, meglőtték, aminek következtében K-re megbillent, és félő volt, hogy ledől, s még nagyobb kárt okoz. Ezért 1953-ban új toronykeresztet helyeztek fel a régi helyére. Az új keresztet szepsi mesterek készítették, ennek súlya alig 30 kg, míg a régi súlya az egy mázsát is eléri.
A régi kereszt 1989-ig a templom mellé volt támasztva, ekkor határozták el, hogy felállítják, a templom bejáratának közelébe került elhelyezésre, egy betontalapzatba állítva.
Az ötletgazda és munkálatokat szervező Eperjesi László ma már nem oda állítaná, hanem az EU-s csatlakozás nyomán ismét járható, Horváti és Vendégi felől Hídvégardóba tartó közút kereszteződésébe, a három út találkozásánál levő háromszögbe helyezné el.
Az adatfelvétel ideje2011
Rövid URL
ID26205
Módosítás dátuma2021. május 22.
Egykori toronykereszt, beton talapzaton a római katolikus templom előtt, Bódvavendégi (Bodnár Mónika felv., 2011)

Hibát talált?

Üzenőfal