Szlovákiai Magyar Adatbank - Szakrális Kisemlék Archívum » Evangélikus temetői kereszt, Komárom [Komárno] Evangélikus temetői kereszt, Komárom [Komárno] – Szlovákiai Magyar Adatbank – Szakrális Kisemlék Archívum
Szakrális kisemlék - kereszt

Evangélikus temetői kereszt, Komárom [Komárno]

Evangélikus temetői kereszt, Komárom (Liszka József felv., 2019)
Fő témakereszt
Helytemető
Anyag / vas
Állapot
Datálás1918 előtt
TelepülésKomárom [Komárno]
MegyeKomárom
GyűjtőLiszka József
Felirat

Lásd a leírásban!

Leírás

Az evangélikus temetőrészben, azon belül is jelenleg közvetlenül a főúttól elválasztó kerítése mellett, beton alapon, vízszintesen tagolt, lapos gúla formában végződő, hasáb alakú, magas vélhetően téglából épített, bevakolt lábazaton áll a kettős fém rudakból, sziluettszerűen kialakított, háromkaréjos szárvégződésű kereszt. A lábazat egy-egy oldalán négyzet alakú bemélyedés. Az oldalsók üresek, az elülső és a hátulsó lábazatsík (végső soron nehéz eldönteni, melyik az elülső és melyik a hátulsó) bemélyedését mészkőtáblák töltik ki. Az elülső szövege:

EZT A KERESZTET

ÉS A HALOTTAS HÁZ

MÁRVÁNYOSZLOPAIT

ÚJJÁALAKÍTOTT

TEMPLOMUNKBÓL

HOZTUK IDE AZ ÚR

1906-IK ESZTENDEJÉBEN

A hátulsóé:

EZT A TEMETŐT

A RÉV-KOMÁROMI ÁG. H. EV.

EGYHÁZ

A MAGYAR KIR. KURIA

8946/1905 SZ. ITÉLETE

ALAPJÁN VETTE

KIZÁRÓLAGOS BIRTOKÁBA

  1. ÉV NOVEMBER HÓ 17.
IrodalomMagyary Szulpicz: Adatok a komáromi Szent-András-templom történetéhez. Komárom 1884 /Klny. a komáromi sz. Benedek-rendű kath. kisgymnasium 1883/4 évi „Értesítőjé”-ből/, 20. p.
Az adatfelvétel ideje2019
MegjegyzésMagyary Szulpicz adata, miszerint „A lutheranus templomot német plébánia-templomnak szánták, a körülte fekvő temetőbe rögtön keresztet állítottak s azt fel is szentelték…”1672-ben, csak áttételesen vonatkoztatható erre a keresztre.
Rövid URL
ID102383
Módosítás dátuma2021. augusztus 3.

Hibát talált?

Üzenőfal