Szakrális Kisemlék - szobor
2 találat

Szobor – Nepomuki Szent János, Farnad [Farná]
Szobor – Nepomuki Szent János, Farnad [Farná]
Település: Farnad [Farná]

Típus: szobor

Anyag: fa / beton

Hely: település szélén

Datálás: 1945 előtt

Részletek

Típusszobor
Helytelepülés szélén
Helyi megnevezésNepomuki Jankó
Anyagfa / beton
Állapotfelújított
Datálás1945 előtt
Egyéb datálás1933
TelepülésFarnad [Farná]
MegyeEsztergom
GyűjtőCsonka Ákos; Liszka József
FeliratElöl: ISTENNEK / DICSŐSÉGÉRE / EMELTETETT / NEPOMUCENUS / SZENT JÁNOS / TISZTELETÉRE / 1833-ik / ESZTENDŐBEN / FELÚJÍTVA / 2014-BEN / Hátul: FARAGTA / BUJÁK VINCE / A MAGYAR KULTÚRA / LOVAGJA / FARNAD / DÍSZPOLGÁRA / DESAT NORBERT / VÍG VIKTOR / HARANGOZÓ GYULA
LeírásA régebbi, 1933-ban emelt kő szobrot, ami tökrement (lásd a megjegyzésekben) fa szoborra cserélték 2014-ben.  
Az adatfelvétel ideje2012; 2020
MegjegyzésNepomuki Szent János szobor (Nepomuki Jankó) A falu Nyírágó felőli megközelítésével a falutáblán alig áthaladva, jobb oldalon egy 179 éves szakrális kisemlékkel találkozhatunk. Illetve már csak maradványaival sajnos. A kereszteződésben az egyik ház udvarának sarkán, egy tujafa árnyékában áll maradványaiban Nempomuki Szent János szobra. Mára sajnos már csak a talpazat van a helyén, maga a ’szobor’ illetve annak maradványai a talpazat mellett a földön hever. Megrongáltsága olyan mértékű, hogy lényegében csak egy betondarabnak tűnik a hajdani szent szobor. Adatközlőink eredetéről semmit sem tudtak elmondani, de nem is tudhattak, mert ahogy a talpazat feliratának maradványait megvizsgáljuk, rájöhetünk, hogy a szobor 1833-ben látta meg a napvilágot. A felirat a következő: ISTENNEK DICSŐSÉGÉRE EPES …E…………N …TÉTET NEPOMUCENUS SZENT JÁNOS 1833-ik ESZTENDŐBEN Sajnos a talpazat is eltört, bár valószínűleg ezt még helyrehozták, de a középső két-három sor szinte teljesen olvashatatlanná vált ez által. Lauko Erzsébet (sz. 1935) adatközlőnk szerint még a világháborúba (minden bizonnyal a II. világháborúra gondolt – a szerző megjegyzése) rongálódott meg, elmondása szerint viszont akkor csak a feje törött le, a szobor csonkból sajnos teljesen megállapíthatatlan mindez. Ha a feje letörhetett, akkor, nem kizárt, hogy a további roncsolódások is ekkor keletkezhettek, illetve az óta eltelt évek során. A ház melynek udvarában megtalálható a szobor hosszú évek óta lakatlan, elmondások szerint pozsonyi tulajdonban van. Bánovzsky Izabella (sz.1942) szerint, amíg farnadiak laktak a házban a szobor is viszonylag rendben volt tartva, ám ennek már sok éve. Pedig még a búzaszentelő körmenet állomáshelyéül is szolgált ez a szobor, erre adatközlőnk így emlékezik: „Vót olyan is, hogy búzaszentelés, ezek keresztjáró napok vótak, ez is tavasszal vót, rendesen lobogókkal, kereszttel, prosecióval (énekölve, imádkozva, rozsfüzért mondva) elmentünk ezekhez és ahol közelben búza volt vagy valami termés azt a pap meg is áldotta. Cseke felé egész nem mentünk ki mer messze van, de ide a Nepomuki Szent János szoborhoz igen.” Lauko Erzsébet (sz. 1935) szerint ezen a területen régen még temető is volt, bár erre utaló nyomokat, semmit sem találtunk. Ennek felderítése további kutatásokat igényelne. A szent szobor állapotát tekintve mára a megsemmisülés peremére került, ahonnan már nagy valószínűséggel nincs visszaút, ezért e dolgozat állít végső emléket a szobornak. (Csonka Ákos szakdolgozatából, SJE – 2012)
Rövid URL
ID27538
Módosítás dátuma2021. március 13.

Szobor – Szentháromság – Farnad [Farná]
Település: Farnad [Farná]

Típus: szobor

Anyag:

Hely: templom mellett

Datálás: 1945 előtt

Részletek

Típusszobor
Helytemplom mellett
Anyag
Állapot
Datálás1945 előtt
TelepülésFarnad [Farná]
MegyeEsztergom
GyűjtőLiszka József
LeírásA római katolikus templom kertjében, a templom mögött található a műkő alapon nyugvó, ugyancsak műkőből készült hasábos talapzaton elhelyezkedő dór oszlop, rajta a homokkő Szentháromság-szobor. Az Atyaisten jobbján a Fiúistennel felhőtrónuson ül (lábukkal a földgolyón). Fejük fölött dicsfényben lebeg a Szentlélek kiterjesztett szárnyú galambja. A Fiúisten jobb kezében hosszú szárú keresztet tart (felső része letörve), bal kezét a térdén nyugtatja. Az Atyaisten jobb kezében jogar (hiányzik), bal kezében országalma. A felhők között kis angyalfejek. A felirat a műkő talapzatba vésve:

Vö. Melléklet: Farnad_04a
Az adatfelvétel ideje2012.5.10.
Rövid URL
ID27532
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

2 találat