Szakrális kisemlék - szobor
16 találat

Szobor – angyal, Áj [Háj]
Szobor – angyal, Áj [Háj]
Település: Áj [Háj]

Fő téma: szobor

Anyag: egyéb anyag

Hely: település szélén / temető

Datálás: 21. század

Részletek

Fő témaszobor
Helytelepülés szélén / temető
Anyagegyéb anyag
Állapot
Datálás21. század
TelepülésÁj [Háj]
MegyeAbaúj-Torna
GyűjtőLiszka József
LeírásEgy, a falu határában forgatott amerikai film (Behind Enemy Limes) itt hagyott rekvizítuma. Noha turisztikai látványosság, és a temető szélén, átellenben a római katolikus templommal van felállítva, kérdés, hogy tekinthető-e szakrális kisemléknek.  
Az adatfelvétel ideje2021
Rövid URL
ID102467
Módosítás dátuma2021. augusztus 16.

Temetői feszület, Köbölkút [Gbelce]
Temetői feszület, Köbölkút [Gbelce]
Település: Köbölkút [Gbelce]

Fő téma: feszület / szobor

Anyag: / egyéb anyag

Hely: temető

Datálás: 1989 után

Részletek

Fő témafeszület / szobor
Helytemető
Anyag / egyéb anyag
Egyéb anyagbronz
Állapot
Datálás1989 után
SzimbólumINRI
TelepülésKöbölkút [Gbelce]
MegyeEsztergom
GyűjtőLiszka József
LeírásNagy János alkotása.
Az adatfelvétel ideje2018
Rövid URL
ID101953
Módosítás dátuma2021. május 7.

Szobor – Szent Vendel – Gúta [Kolárovo]
Szobor – Szent Vendel  – Gúta [Kolárovo]
Település: Gúta [Kolárovo]

Fő téma: szobor

Anyag: egyéb anyag

Hely: temető / egyéb hely

Datálás: 19. század

Részletek

Fő témaszobor
Helytemető / egyéb hely
Egyéb helykorábban az egykori Vásártér bejáratánál
Anyagegyéb anyag
Egyéb anyaghomokkő
Állapot / felújított
Datálás19. század
Pontos datálás1835
Szimbólumborjú / pásztorbot
TelepülésGúta [Kolárovo]
MegyeKomárom
GyűjtőLiszka József; Tornóczi Nagy Andrea
Felirat…1835…[a többi olvashatatlan] [L.J. 1988] Tiged Tisztel Szent Vendelinus E Kö Sírodon Gutta Mezö Város Közönsége Mellyet a Te Tiszteletedre Emelt 1835 Esztbelt Márha Veszély Idein; Higy Ugy Partfogója Az Úr Istennel. [T.N.A. 2009]
LeírásAz egykori Vásártér bejáratánál álló szobor jelenleg a régi temető helyén kialakított park bejárata mellett található (vö.: Liszka 1992, 152-153, Liszka 1993, 194). A pásztorruhában, tarisznyával a vállán, hátára bocsátott kalappal, pásztorbottal ábrázolt szent lábánál borjú hever. A talapzaton elhelyezett felirat csak töredékeiben olvasható, de a datálás tisztán kivehető: 1835. [L.J. 1988]   A gútai Szent Vendel szobor jelenleg a Szent Rozália parkban, közvetlenül a bejárat mellett áll. A mai Szent Rozália park volt a város régi katolikus temetője, de az 1965-ös árvíz után már nem temetkeztek ide a gútaiak. A temetőt valamikor a 80-as években számolták fel, és a helyén parkot hoztak létre. A szobor eredetileg a mai Iskola utca elején, a valamikori vásártéren állt. Kürti Endre írja a város emlékeit bemutató cikksorozatában, hogy Szent Vendel szobrát az eredeti helyéről a városi hővezeték építésekor távolították el, és a park kialakításakor került mostani helyére (Kürti 2004, 1). Szent Vendelt a szobor készítője pásztorruhában, nyakában köpennyel, bal vállán átvetett tarisznyával és a hátára csúsztatott kalappal ábrázolja. Lába mellett egy borjú hever. A szentnek korábban volt pásztorbotja is, amelyet két karjával átölelt, s amelynek alsó vége a jobb csizmájához, felső része pedig mellkasának bal oldalához volt támasztva. A pásztorbot Liszka 1988-ból származó fényképén még látható (Liszka 2000, 91). 1998-ban a szobrot megrongálták, a bot eltűnt, a borjú fejét letörték. A rongálásról a Dunatáj magyar nyelvű regionális hetilapban az alábbi hír jelent meg: „Megúszta az I. világháborút, a II. világégést, ám a múlt hét folyamán vandál kezek csúfították el … Az 1835-ös marhavész emlékére állíttatta Gúta városa a Szent Vendelt és báránykáját ábrázoló homokkőszobrot, amelyet pár éve felújítottak. Ismeretlen tettesek most letörték a bárány fejét, elcsúfítva a város oly kevés műemlékének egyik legértékesebb darabját.” (Dunatáj 1998/32, 2) A területet, amelyen a szobor elhelyezkedik, és amelyet hatszög alakban feketére festett kovácsoltvas kerítés vesz körül, lebetonozták. A kerítés nyitható kapujának felső részén a vasból kivágott felirat olvasható: SZ. VENDEL. A szobor adatai: A talapzat betonból készült, lépcsőzetes.
  1. lépcsőfok méretei: 135 cm x 95 cm x 13 cm
  2. lépcsőfok méretei: 98cm x 78 cm x 9 cm
A lábazat két részből áll, az alsó rész narancssárga színű terméskőből, míg a felső rész ugyanúgy, mint maga a szobor, fehér mészkőből készült. A lábazat alsó részének méretei: 71 cm x 54 cm x 33 cm A lábazat felső részének méretei: 57 cm x 45 cm x 150 cm A lábazat felső részén található egy kerettel körbehatárolt 39 cm x 55 cm nagy felirati mező, melyben barna színűre festett, vésett betűkkel  áll a felirat. A szobor tájolása: észak-nyugat A kisemléknek alapítványt nem hoztak létre. A már korábban említett 1910. június 29-én kiállított Alapítványi oklevél leírja, hogy Szent Vendel szobra mellett, csakúgy, mint a Szentháromság szobornál található egy zárható kőpersely, amelyben a hívők az adományaikat szokták elhelyezni. „Az ezen perselyekben begyűlő összegek fogják képezni azon szorgalmi tőkéket, melyekből nevezett szobrok jókarban tartása eszközlendő” (GPH, Alapítványi oklevél, 3987/1910). [T.N.A. 2009]
IrodalomJuhász Árpád: Gúta és környéke a múlt századokban. Pozsony 1996, 159. p. Liszka József: A megtermelt javak cseréje. In Gúta hagyományos gazdálkodása… Komárom 1992, 145-156. p. Liszka József: “Jószágunkat őrizd meg…” Szent Vendel kultusza a kisalföldi néphagyományban. In Madách Kalendárium 1994. Pozsony 1993, 193-195. p. Liszka József: Szent Vendel kultusza a kisalföldi néphagyományban. Ethnographia 1994, 109. p. Liszka József: Szent képek tisztelete… Dunaszerdahely: Lilium Aurum 1995, 74-75. p. Tornóczi Nagy Andrea: Gúta belterületének szakrális kisemlékei. Acta Ethnologica Danubiana 13, (2011), 235–236. p.
Az adatfelvétel ideje1988; 2009
Rövid URL
ID30714
Módosítás dátuma2019. január 15.

Szobor – Nepomuki Szent János – Gyerk [Hrkovce]
Szobor – Nepomuki Szent János  – Gyerk [Hrkovce]
Település: Gyerk [Hrkovce]

Fő téma: szobor

Anyag:

Hely: temető

Datálás: 18. század

Részletek

Fő témaszobor
Helytemető
Anyag
Állapot
Datálás18. század
Szimbólumkereszt
TelepülésGyerk [Hrkovce]
MegyeHont
GyűjtőLiszka József; L. Juhász Ilona (foto)
LeírásPolichróm homokkő szobor (jobb keze letörve), magas, klasszicista talapzaton a temető szélén (az Ipolyság felé vezető főútra néz). Vascsövekből összehegesztett, barnára festett, újabb vaskerítés.Nem lehet kizárni a másodlagos elhelyezés kérdését.
Az adatfelvétel ideje2000
MegjegyzésMűvirág-koszorúk, élő krizantémcsokrok vázában élő kultuszra vallanak (halottak napja környékén történt a felvétel!).
Rövid URL
ID30661
Módosítás dátuma2019. január 25.

Szobor – Szentháromság – Húl [Húl]
Szobor – Szentháromság – Húl [Húl]
Település: Hull [Hul]

Fő téma: képoszlop / szobor

Anyag: / tégla

Hely: temető

Datálás: 1918 előtt

Részletek

Fő témaképoszlop / szobor
Melléktémaképoszlop
Helytemető
Anyag / tégla
Állapot
Datálás1918 előtt
Pontos datálás1908
TelepülésHull [Hul]
MegyeNyitra
GyűjtőLiszka József; Fotó: L. Juhász Ilona
FeliratNa čest a chvalu božu dal postavit CZVIK ISTVÁNmbr/>a jeho manželka FASIK MARIA 1908.
LeírásA temetőben áll a testes (ca. 1,5 x 1,5 m alapterületű) szoborfülkés képoszlop. Az üvegablakkal elzárt szoborfülkében Szentháromság olajnyomat (Mária megkoronázása jelenet). A képoszlopon egy nagyméretű homokkő Gnadenstuhl-szobor, ahol az Atyaisten pápai ornátusban, tiarával a fején, térdei közt tartja a keresztrefeszített Fiúistent. A Szentlélekisten, kiterjesztett szárnyú galamb képében a feszület felső részén, az Atyaisten melle táján foglal helyet. A felirat a szoborfülke alatt falba mélyesztett sütői mészkő táblán, aranyozott betűkkel. Az objektum előtt fából készült térdeplő.
IrodalomLiszka József: Szent Háromság egy Isten dicsőségére…A Szentháromság kultusza a szlovákiai Kisalföld népi vallásosságában a szakrális kisemlékek tükrében. Somorja–Komárom: Fórum Kisebbségkutató Intézet–Etnológiai Központ 2015, 128. p. /Jelek a térben 5./
Az adatfelvétel ideje2014
Rövid URL
ID30480
Módosítás dátuma2017. december 30.

Szobor – Szent Orbán – Ipolyság [Šahy]
Szobor – Szent Orbán – Ipolyság [Šahy]
Település: Ipolyság [Šahy]

Fő téma: szobor

Anyag:

Hely: temető

Részletek

Fő témaszobor
Helytemető
Helyi megnevezésSzent Orbán
Anyag
Állapotfelújított
Szimbólumkereszt / könyv / szőlőfürt / tiara
TelepülésIpolyság [Šahy]
MegyeHont
GyűjtőBendík Márta, J. Kráľa 37, Ipolyság, tel.: 0908-789 882b.szabo.marta@gmail.com
LeírásA szobor a hajdani Wollner-szőlő alatt, az egykori pince közelében, négylépcsős alapzatú, szögletes oszlop tetejére helyezett abakuszon áll, emeltetésének idejére nincs adat. Az alkotás Szent Orbánt pápaként ábrázolja, fején tiarával, amint jobb karjával hosszúszárú, háromkaréjos végződésű fémkeresztet ölel magához, miközben kezét szívére teszi. Bal kezében könyvet, rajta szőlőfürtöt tart.
Az állíttatással kapcsolatos eredetmondák, a kapcsolódó kultusz, a karbantartás, ápolás leírása2007-ben a város restauráltatta a szobrot. Az erősen rongált plasztikán többszörös korábbi színezés nyomai mutatkoztak, a bizonytalan eredet miatt Mézes Árpád restaurátor ez alkalommal egyszínű, világos SILIN védőbevonattal látta el. A környékbeli szőlőtulajdonosok időnként virágot tesznek eléje.
Az adatfelvétel ideje2011.6.10.
Rövid URL
ID30024
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Képoszlop, piéta-szoborral, Kolozsnéma [Kližská Nemá]
Képoszlop, piéta-szoborral, Kolozsnéma [Kližská Nemá]
Település: Kolozsnéma [Klížska Nemá]

Fő téma: képoszlop / szobor

Anyag: fa / tégla / bádog

Hely: temető

Datálás: 1945 előtt

Részletek

Fő témaképoszlop / szobor
Melléktémaszoborfülkés képoszlop
Helytemető
Anyagfa / tégla / bádog
Állapot
Datálás1945 előtt
Pontos datálás1923
Szimbólumkereszt / szív
TelepülésKolozsnéma [Klížska Nemá]
MegyeKomárom
GyűjtőLiszka József; L. Juhász Ilona (foto)
Felirat1923
LeírásKéposzlop a temetőben, az római katolikus templom mellett, benne egy (nem sasvári) piéta-szoborral. M.: 270 cm.
Az adatfelvétel ideje1997; 1998; 2000
Rövid URL
ID29387
Módosítás dátuma2021. április 6.

Szobor – Szent Imre – Medve [Medveďov]
Szobor – Szent Imre – Medve [Medveďov]
Település: Medve [Medveďov]

Fő téma: szobor

Anyag: / öntöttvas

Hely: temető

Datálás: 1945 előtt

Részletek

Fő témaszobor
Helytemető
Anyag / öntöttvas
Állapot
Datálás1945 előtt
Szimbólumliliom
TelepülésMedve [Medveďov]
MegyeGyőr
GyűjtőLiszka József; L. Juhász Ilona (fotó)
FeliratEmlékül ifj. Fekete Imre ???? ???? életének 21ik évében az uzsoki harcokban Hősi halált halt
LeírásSzent Imre herceg szobra (talán öntöttvas, de meg kellene még egyszer nézni), mészkő talapzaton. Elöl bemélyített keretben a felirat, fölötte az elesett katona porcelánképe. A szent kezében műliliom. A szobor a temetőt átszelő, a központi kereszthez vezető útra néz, pontosan kilencven fokos eltéréssel van tájolva, mint a sírok. Nem jelképes sírnak szánták.
Az adatfelvétel ideje2009
MegjegyzésKék festékkel lefestve a szobor is, talapzat is. Az az öregasszony gondozza akinek hozzátartozói sírjai is a közelben vannak. Nincs rokonságban az elhunyttal.
Rövid URL
ID28660
Módosítás dátuma2019. február 14.

Képoszlop, Szobor – Menyhe [Podhorany]
Képoszlop, Szobor – Menyhe [Podhorany]
Település: Menyhe [Podhorany]

Fő téma: képoszlop / szobor

Anyag: beton

Hely: temető

Részletek

Fő témaképoszlop / szobor
Melléktémaszoborfülkés képoszlop
Helytemető
Anyagbeton
Állapot
TelepülésMenyhe [Podhorany]
MegyeNyitra
LeírásA temető szélén áll az objektum, a fülkében lourdesi Mária-gipsz szoborral.
Az állíttatással kapcsolatos eredetmondák, a kapcsolódó kultusz, a karbantartás, ápolás leírásaAz egyik sarka megsüllyedve.
Az adatfelvétel ideje2000. 7.
Rövid URL
ID28535
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Szobor – Mariahilf – Nemespann [Paňa]
Szobor – Mariahilf – Nemespann [Paňa]
Település: Nemespann [Paňa]

Fő téma: szobor

Anyag:

Hely: temető

Datálás: 19. század

Részletek

Fő témaszobor
Helytemető
Anyag
Állapot
Datálás19. század
Pontos datálás1851
Szimbólumalma / csillag
TelepülésNemespann [Paňa]
MegyeNyitra
GyűjtőLiszka József
Felirat1851
1983
LeírásHomokkőből készült, magas ión oszlopon elhelyezett Mariahilf-szobor a temetőben, a templom mögött.
IrodalomCsiffáry Melinda–Csuthy András: Nemespann műemlékei. Remény 25, 2014/32, 8–9. p.
Az adatfelvétel ideje2000. 4.
Rövid URL
ID27846
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Szobor – Szűz Mária – Nyitracsehi [Čechynce]
Szobor – Szűz Mária – Nyitracsehi [Čechynce]
Település: Nyitracsehi [Čechynce]

Fő téma: szobor

Anyag:

Hely: temető

Datálás: 1918 előtt

Részletek

Fő témaszobor
Helytemető
Anyag
Állapot
Datálás1918 előtt
Pontos datálás1910
TelepülésNyitracsehi [Čechynce]
MegyeNyitra
Felirat1910
LeírásMagas, hasáb alakú talapzatanon áll a lourdesi Szűz Mária polichróm kőszobra. A talapzat fehér, a felső, párkányszerű rész barnára festve. A feliratból csak az állíttatás évét (1910) sikerült kivenni.
Az adatfelvétel ideje2000. 4.
Rövid URL
ID27775
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Szobor – Nepomuki Szent János – Csölösztő [Čilistov]
Település: Csölösztő [Čilistov]

Fő téma: szobor

Anyag:

Hely: temető

Datálás: 19. század

Részletek

Fő témaszobor
Helytemető
Anyag
Állapot
Datálás19. század
TelepülésCsölösztő [Čilistov]
MegyePozsony
GyűjtőLiszka József
LeírásA homokkő szobor csölösztői temetőben, egy csatorna (híd) közelében. A talapzaton valamikor felirat, ill. fölötte egy koronás címer volt. Ezek mára már alig kivehetőek, viszont a kalapácsnyomok igen. A szobor feje is letörhetett egyszer, s eléggé fura módon restaurálták, illesztették vissza.

A szobor eredetileg néhány méterrel arrébb, a híd mellett állt, néhány évtizede helyezték át a temetőbe (Tuba Lajos közl. 2007).
Az adatfelvétel ideje1998, 2004, 2007
Rövid URL
ID27566
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Szobor – Páduai Szent Antal – Fajkürt [Dedinka]
Szobor – Páduai Szent Antal – Fajkürt [Dedinka]
Település: Fajkürt [Dedinka]

Fő téma: szobor

Anyag:

Hely: temető

Datálás: 1918 előtt

Részletek

Fő témaszobor
Helytemető
Anyag
Állapotfelújításra szorul
Datálás1918 előtt
TelepülésFajkürt [Dedinka]
MegyeBars
GyűjtőL. Juhász Ilona
FeliratA D 1823 RENOV 2005
LeírásTemetőben, sírok között álló szobor, nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy eredetileg sírjelként került-e oda vagy szakr. kisemlékként.
Az adatfelvétel ideje2011
Rövid URL
ID27523
Módosítás dátuma2017. november 25.

Szobor – Madonna – Zsitvafödémes [Úľany nad Žitavou]
Szobor – Madonna – Zsitvafödémes [Úľany nad Žitavou]
Település: Zsitvafödémes [Úľany nad Žitavou]

Fő téma: szobor

Anyag:

Hely: temető

Datálás: 1945 előtt

Részletek

Fő témaszobor
Helytemető
Anyag
Állapot
Datálás1945 előtt
TelepülésZsitvafödémes [Úľany nad Žitavou]
MegyeNyitra
GyűjtőLiszka József
FeliratNA ČESŤ A CHVALUBOŽIU A NA PAMIATKU
VO SVETOVEJ VOJNE R. 1914 1918
PADNUTYCH HRDINOV DALI POSTAVIT
FELLNER MICHAL
A jeho manželka
FABRI MARIA
LeírásA temetőben, a ravatalozó falánál áll egy polichróm Madonna-szobor, talapzata első világháborús emlékként szolgál, a faluból elesettek névsorával.
Az adatfelvétel ideje30.10.2014
Rövid URL
ID27321
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Szobor – Szentháromság 2. – Naszvad [Nesvady]
Szobor – Szentháromság 2. – Naszvad [Nesvady]
Település: Naszvad [Nesvady]

Fő téma: szobor

Anyag: / beton

Hely: temető

Datálás: 1945 előtt

Részletek

Fő témaszobor
Helytemető
Anyag / beton
Állapot
Datálás1945 előtt
TelepülésNaszvad [Nesvady]
MegyeKomárom
GyűjtőLiszka József
FeliratLegfelül: Áldassál Szentháromság Örökké egy Valóság! Alatta: Itt nyugszik Istenben boldogult HARIS ANDRÁS Szül. 1888. I. 25. megh. 1940. II. 22. és neje szül. NAGY BORBÁLA Szül. 1892. V. 27. megh. PALUSKA ÁGNES Szül. 1873. I. 19. megh. Béke poraira! A talapzat jobb alsó sarkában: Fellner újvár
LeírásA naszvadi temető egy monumentális síremléke, amely egy, beton alapon nyugvó, vízszintesen tagolt, süttői vörös mészkőből készült, hasáb formájú talapzaton, illetve lábazaton álló, egy darabból készült homokkő Szentháromság-szobor. Az Atyaisten a jobbján látható Fiúistennel felhőtrónuson ül. A Fiúisten jobbjában hosszú szárú keresztet tart, balja előrenyújtva, a térdén hever. Az Atyaisten jobbjában valószínűleg eredetileg jogart tartott (ami jelenleg hiányzik), a térdén nyugvó baljában országalma. Fölöttük, mögöttük, a két alakot egy ívvel összekötő sugárkoszorúban a Szentlélek kiterjesztett szárnyú galambja. Az ábrázolás egyértelműen a rubensi előképre megy vissza A felirat a lábazaton, több részletben, annak anyagába vésve található. Alatta a lábazat anyagába vésett kontúros kereszt-szimbólum, majd a következő felirat, ahol a méretében is kiemelt név, valamint a születési és elhalálozási adatok kettős ív-szerűen vesznek körbe egy fekvő, ovális bemélyedést (nyilvánvalóan egykori fénykép helye) Figyelemre méltó, hogy a feliraton szereplő két nő elhalálozásának dátuma, valamint a többes számot jelző poraikra szó k betűje hiányzik. Ez minden bizonnyal azzal magyarázható, hogy a családot időközben, a második világháború utáni csehszlovák–magyar lakosságcsere egyezmény értelmében Magyarországra telepítették.
Az adatfelvétel ideje2010; 2015
Rövid URL
ID22942
Módosítás dátuma2018. október 1.

16 találat