Szakrális Kisemlék - kereszt
4 találat

Missziós kereszt (feszület), Karva [Kravany nad Dunajom]

Részletek

Típuskereszt / feszület
Helytemplom mellett
Állapotfelújított / elpusztult
Datálás1918 előtt / 1989 után
Egyéb datálás2009
TelepülésKarva [Kravany nad Dunajom]
GyűjtőTrenka Anett
LeírásA római katolikus templom bejárta közelében a falra volt erősítve egy fából készült missziós kereszt a 20. század elejéről, ami aztán 1944 végén elpusztult. Helyette Kovács Ottó új feszületet készíttetett 2009-ben. Tömzsi, beton, hasábos alapzaton nyugszik a fa kereszt, rajta színezett öntöttvas korpussza.
Az adatfelvétel ideje2013
Rövid URL
ID102249
Módosítás dátuma2021. július 8.

Kereszt – Bély [Biel]
Kereszt – Bély [Biel]
Település: Bély [Biel]

Típus: kereszt

Anyag: fa

Hely: egyéb hely

Datálás: 1989 előtt

Részletek

Típuskereszt
Helyegyéb hely
Egyéb helyA római katolikus templom északi falára rögzítve
Anyagfa
Állapotelpusztult
Datálás1989 előtt
TelepülésBély [Biel]
MegyeZemplén
GyűjtőTurcsányi Dániel
LeírásA Nagytárkányba vezető út mellett, a parkban, a ´Sennyey kastély mellett, a volt grófi kápolna, ma róm. kat. templom északi falára erősítve állt a fakereszt, mely kb. 1970-ben készült, és kb. 1980-ban lett a templom falára erősítve. Készítője: Bodnár László (1929-2003).
Az állíttatással kapcsolatos eredetmondák, a kapcsolódó kultusz, a karbantartás, ápolás leírásaAz 1968-as események után az állam engedékenyebb lett a vallásgyakorlással szemben. Ezért a helyi plébános, Manczos Antal, felkérte Bodnár Lászlót, hogy készítsen egy fából készült búcsújáró keresztet. Ezzel nemcsak bélyi róm. kat. templom búcsúján jártak körmenetre, hanem a szomszédos falvak (Nagytárkány, Bacska, Battyán, Lelesz) templomának búcsúján is. 1971 őszén Manczos Antal plébánost a róm kat. egyház áthelyezte Jánokra (Janík). Utódja Vaňo Ernő lett. Az ő működése alatt a búcsújárás be lett tiltva, ezért a fakeresztet a templom falára erősítették.Körülbelül 4-5 évvel ezelőtt ismeretlenek lefeszítették a keresztet a templom faláról, és elpusztították.
Az adatfelvétel ideje2016.9.27.
Rövid URL
ID31096
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Út menti kereszt – Cakó [Cakov]
Település: Cakó [Cakov]

Típus: kereszt

Hely: település szélén

Datálás: 1989 előtt

Részletek

Típuskereszt
Helytelepülés szélén
Helyi megnevezésKereszt
Állapotelpusztult
Datálás1989 előtt
Egyéb datálás1950-es évek
TelepülésCakó [Cakov]
MegyeGömör-Kishont
GyűjtőGecse Annabella
LeírásNem létező kereszt helye. A házban az 1950-es években egy cigány ember élt, ő állíttatott keresztet a háza elé, nagyjából a 67. fotón látható, frissen ültetett orgonafácska helyére. A keresztet a rozsnyói püspök fel is szentelte az egyik cakói búcsú (Mária Nevenapja, szeptember 12.) alkalmával. Informátor: Gecse Zoltán, Baraca 42., (született 1946-ban). Az esemény azért maradt meg az emlékezetében, mert gyerekkorában ministránsként részt vett ezen a szertartáson.
Az adatfelvétel ideje2011
Rövid URL
ID27561
Módosítás dátuma2018. december 31.

Kereszt – Farnad [Farná]
Település: Farnad [Farná]

Típus: kereszt

Anyag: fa

Hely: határ

Részletek

Típuskereszt
Helyhatár
Anyagfa
Állapotelpusztult
TelepülésFarnad [Farná]
MegyeEsztergom
GyűjtőCsonka Ákos
LeírásBánovszky Izabella (sz. 1942) szerint már a falun kívül Kural felé jobb oldalt bent a határ közepén is volt valaha egy fa kereszt: „Kural felé, ahol a szőlőhegy kezdődik, bent a mező közepén régen volt egy fa kereszt, tudom mert nekünk arra volt szőlőnk régen, de az talán már Kuralhoz is tartozott, mert kuraliak ápolták, gondozták. Nagyjából Ölved és Kural és Farnad között vót. De én azt már nagyon régen nem láttam, szerintem az már elpusztult, vagy elvitték onnan.” A megnevezett helyen semmit sem találtunk, ezért okkal feltételezhetjük, hogy a szakrális kisemlék mára már nem létezik.
(Csonka Ákos szakdolgozatából, SJE – 2012)
Az adatfelvétel ideje2012
Rövid URL
ID27539
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

4 találat