Szakrális Kisemlék - képoszlop
15 találat

Képoszlop – Gútor [Hamuliakovo]
Képoszlop  – Gútor [Hamuliakovo]
Település: Gútor [Hamuliakovo]

Típus: képoszlop

Anyag: / tégla

Hely: útkereszteződés / temető

Datálás: 19. század

Részletek

Típusképoszlop
Egyéb típusMadonna; Szent József
Helyútkereszteződés / temető
Anyag / tégla
Állapot / felújított
Datálás19. század
SimbólumKereszt szimbólum / Deponia pia
TelepülésGútor [Hamuliakovo]
MegyePozsony
GyűjtőLiszka József
LeírásSzoborfülkés képoszlop a temető közelében, egy útkereszteződésben. A fő oldali szoborfülkében szép, polichróm népies Madonna-szobor, az oldalsó szoborfülkében Szent József ugyancsak népies, ugyancsak polichróm szobra. A maradék két oldalon is van „vak” szoborfülke. Nyeregtető, fém kettőskereszttel.
Az adatfelvétel ideje1998; 2019
Rövid URL
ID31996
Módosítás dátuma2019. március 18.

Képoszlop – Béd [Pohorany-Bádice]

Részletek

Típusképoszlop / szakrális kisemlékek
Helyútkereszteződés
Anyag
Állapotfelújításra szorul
Datálás1918 előtt
TelepülésKéposzlop – Béd [Pohorany-Bádice]
MegyeNyitra
GyűjtőLiszka József
LeírásA határban, mezei utak kereszteződésében áll a terméskőből épített masszív, szoborfülkés képoszlop, cseréppel fedett nyerges tetővel. Néhány lépcső vezet fel hozzá. A szoborfülkében valamikor egy Jézus-szíve-faszobor volt, de azt ellopták. Ma egy Jézus-szíve-olajnyomat helyettesíti.
Az adatfelvétel ideje2000
Rövid URL
ID30985
Módosítás dátuma2018. október 21.

Képoszlop – Tornahorváti [Chorváty]

Részletek

Típusképoszlop / szakrális kisemlékek
Helyútkereszteződés
Helyi megnevezésHegedűs kápolna, Faluvégi kápolna
Anyag
Állapot
Datálás19. század
SimbólumKereszt szimbólum
TelepülésTornahorváti [Chorváty]
MegyeTorna (Abaúj-Torna)
GyűjtőDr. Bodnár Mónika3630 PutnokRákóczi Ferenc u. 66.Tel.: 00-36-30-521-1995bodnarm3@gmail.com
LeírásA Tornaújfalut és Bódvavendégit összekötő közút szélén, a Horváti felé elkanyarodó útkereszteződés közelében áll.Négyszögletes (220 x 155 cm) alaprajzú, szilárd falú építmény, magassága 230 cm. Sátortetős, betonnal fedett. Tetején vaskereszt található. Az építmény jobb oldalán egy fa áll. Az útra néző oldalán (középen függőlegesen osztott, de egyszárnyú, 100 cm széles) ablak van, az idén tavasszal cserélték. Az építmény kívülről kőporozott, a belső fülke meszelt. A fülkében középen Lourdes-i Szűz Mária szobor, rózsafüzérrel a kezén, mellette 2 gyertyatartó, mögötte két váza, benne művirágok. A fülkében négy szentkép is található (Szűz Mária, Jézus Szíve, Szent család).Hegedűs kápolnaként ismert, a hagyomány szerint a Hegedűs család építette. „Hegedűs Józsi bácsi unokája Miskolcon él, de még mindig ő gondozza, három-négyszer is eljön egy évben. A kápolna fülkéjében levő szobrot is ő hozta, tavasszal (2010 tavaszán) csináltatott rá új ablakot. A régi szobornak, Szűz Máriácskának le volt törve a feje, hát új szobrot hozott bele. Mindenki azt hitte a faluban, meg a környéken, hogy kirabolták, de nem, Vali vitte el belőle a szobrokat, és hozott újat.”
Az állíttatással kapcsolatos eredetmondák, a kapcsolódó kultusz, a karbantartás, ápolás leírásaA kápolna építésének ideje nem ismert. A hagyomány szerint a Hegedűs család építette. A kápolna gondozója, a Miskolcon élő Kovács Györgyné Tóth Valéria úgy tudja, hogy nagyapja, Hegedűs József (1897-1968) építette annak emlékére, hogy szerencsésen hazatért Amerikából. Ám az 1877. évi egyházlátogatási jegyzőkönyv már említi, tehát építése az 1877 előtti évekre tehető. (Magyar fordításban a 89. kérdésre adtt válaszban ez olvasható róla: Egy kicsiny [kápolna] van, az elmúlt évben lett felújítva, még nincs felszentelve, és semmilyen adománnyal nincs ellátva.) Amikor ezt megemlítem neki, elbizonytalanodik, lehet – mondja – hogy még a dédapja építette, aki a családi bibliában található feljegyzés szerint szintén Hegedűs József volt, és 1920. október 18-án hunyt el. Mindkét Hegedűs József (a nagyapa és a dédapa) kőműves volt. Gyerekkorából úgy emlékszik, hogy amikor még az apja meszelte a kápolnát, egy évszám is volt rajta olvasható valahol (talán a hátsó) falon, de ma ez már nem látható. „A kápolnát mindig rendben kell tartani, ez a mi örökségünk. Leginkább én járok Horvátiba, évente legalább 3-4 alkalommal, hogy gondozzam a kápolnát és a falu temetőjében levő sírokat. Négyen vagyunk lánytestvérek, a másik három testvérem Kassán lakik. Kettőnek a gyerekei Angliában élnek, a harmadiknak az egyik fia Kassán, de ő vállalkozó, nem nagyon ér rá ezzel foglalkozni. Nekem két lányom van, az egyik férjnél van, van két unokám. A másik nem ment férjhez, ő velem él. Mindig mondogatja, hogy ha már én nem bírom, vagy nem leszek, rá marad Horváti, ő fogja gondozni a kápolnát.”A 2010-ben lecserélt régi gipsz szobrot megragasztotta, ma is őrzi miskolci lakásán. Mindkét szobor Szűz Máriát ábrázolja, de a régi Szűz Mária fogantatása volt, az új a Lourdes-i Szűz Mária. Azért ezt vásárolta, mert ez nagyobb a réginél, és ennek az arca tetszett neki leginkább.
Az adatfelvétel ideje2010. 8., 2011. 4.
HozzászólásAdatközlő: Pallai János, sz. 1922. Horváti és Pallai Jánosné Köteles Mária, sz. 1930. Tornaújfalu, Laknak: HorvátibanKovács Györgyné Tóth Valéria, sz. 1948. Horváti. Lakcím: Miskolc, Dankó Pista u. 7. fszt. 4.Egyéb források: Visitatio Canonica Ecclesiae Horvatyensis 1877. Egyházi irattár, Horváti.
Rövid URL
ID30519
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Képoszlop – Illésháza [Nový Život – Eliášovce]

Részletek

Típusképoszlop / szakrális kisemlékek
Helyútkereszteződés
Anyagtégla
Állapotfelújított
Datálás19. század
Egyéb datálás1873
TelepülésKéposzlop – Illésháza [Nový Život – Eliášovce]
MegyePozsony
GyűjtőLiszka József
Felirat18 Csináltatta 73
Keszőcze Imre és Katona Rozál

[Fekete gránit táblán:]Transpisitio – Renovatio
1988. VIII. 9. – 1990. VI. 15.-29.
LeírásKereszteződésben (alighanem máshonnan ide áthelyezve) beton alapon áll a monumentális, sárgára festett, szoborfülkés képoszlop, amelyet 2011-ben restauráltak. A bádoggal borított nyerges tetőből is következő, elöl timpanonos záródású képoszlop üvegajtóval elzárt szoborfülkéjét két oldalról egy-egy, műkőből öntött, növényi ornamentikával díszített, fehér, függőleges sáv keretezi. A szoborfülkében egy Skadra (Vélhetően Skadra Jánosról van szó, aki 1883-tól talán 1905-ig volt a falu plébánosa. Vö. http://www.eliasovce.fara.sk/historia/knazi-vo-farnosti (letöltve: 2015. 3. 2.) szignóval ellátott, 1901-re keltezett, Rubens Szentháromságját idéző, díszes keretbe helyezett olajfestmény. Nyilvánvaló, hogy másodlagosan került a képoszlop szoborfülkéjébe (A 2011-es adatfelvételünk idején, még a restaurálás előtt, a kékre festett szoborfülke üresen állt).A szoborfülke íves záródású felső része felett, a képoszlopot lezáró timpanon alatt olvasható a vakolatdíszként bevájt felirat. A szoborfülke alatt, fekete gránit táblán egy másik felirat.Az objektumot kovácsoltvas kerítés övezi.
Az állíttatással kapcsolatos eredetmondák, a kapcsolódó kultusz, a karbantartás, ápolás leírásaElhanyagolt, a szoborfülkében viszont vázákban művirágok.
Az adatfelvétel ideje2011, 2015
Rövid URL
ID30420
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Képoszlop – Királyrév [Králov Brod]

Részletek

Típusképoszlop / szakrális kisemlékek
Helyútkereszteződés
Anyag / tégla
Állapot
Datálás1918 előtt
SimbólumKereszt szimbólum
TelepülésKirályrév [Kráľov Brod]
MegyePozsony
GyűjtőLiszka József
LeírásA Zsigárdra vezető út mentén, valószínűleg a királyrévi kataszter határán áll a vélhetően téglából épített szoborfülkés képoszlop, egy bekötőút mellett. Zárható üveg ajtóval (a fa ajtókeret felső, enyhén csúcsíves tetején a keret anyagából kivágott kereszt), a szoborfülkében néhány szál művirág és egy Mária-olajnyomat. Bádogtetővel fedve.Háromszögelési pont.
Az állíttatással kapcsolatos eredetmondák, a kapcsolódó kultusz, a karbantartás, ápolás leírásaAz ajtóhoz erősített művirág csokor, egyébként a környezet is teljesen elhagyatott, elgazosodott. Kultusznak nincs nyoma.
Az adatfelvétel ideje2011
Rövid URL
ID29571
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Mária-képoszlop – Libád [Ľubá]

Részletek

Típusképoszlop / szobor / szakrális kisemlékek
Helyútkereszteződés
Helyi megnevezésMária kép
Anyag / öntöttvas
Állapot
Datálás1945 előtt
Egyéb datálás1941
TelepülésLibád [Ľubá]
MegyeEsztergom
GyűjtőLiszka József; Psenák Emese, psenak.emese1@gmail.com
FeliratSzeplőnélkül fogantatott Szűz Mária könyörögj érettünk Mária segíts! 1941.
LeírásA talapzaton álló polichróm homokkő (vagy gipsz?) szobor fölé utólagosan fölszerelt bádog Mária-ház. Beton talapzat, vaskerítés. Orgona- és rózsabokrok, fenyőfa, pünkösdi rózsa. Előtte a talapzaton félig égett gyertyák. Egy, a közelben lakó, Kiss Márk nevű férfi állíttatta. (L.J. 1999) Mária képoszlop. Az objektum maga fehér színű, a Mária pedig kék és fehér színűre festett. A talapzat kőből készült, a szekrény anyaga, melyben a Mária található vas. A szekrény elejére virágtartót készítettek, melyben művirág található. Az objektumot kis zöld kovácsoltvas kerítés veszi körül. (P.E. 2016)
Az állíttatással kapcsolatos eredetmondák, a kapcsolódó kultusz, a karbantartás, ápolás leírásaAz objektumot 1941-ben állították. Káplócki Károly a helyi templom gondnok szerint azért, hogy a háborús hadifoglyok épségben hazatérjenek, viszont más helybéleik szerint egy Kiss Márk nevezetű ember állítatta az objektumot a beteg feleségének Brecska Ilonának gyógyulása érdekében. Az objektum körül művirágok és élővirágok egyaránt találhatóak. A kerítésen belül kis bokrokat ültettek, illetve egy öreg fenyő is áll a képoszlop mellett. A falusiak mindenszentekkor és halottak napján gyertyát gyújtanak itt.
Az adatfelvétel ideje1999; 2016
Rövid URL
ID28915
Módosítás dátuma2018. szeptember 24.

Képoszlop – Málas [Málaš]
Képoszlop – Málas [Málaš]
Település: Málas [Málaš]

Típus: képoszlop / szakrális kisemlékek

Anyag: fa

Hely: útkereszteződés

Datálás: 1989 előtt

Részletek

Típusképoszlop / szakrális kisemlékek
Egyéb típusMária szíve
Helyútkereszteződés
Anyagfa
Állapot
Datálás1989 előtt
TelepülésMálas [Málaš]
MegyeBars
GyűjtőLiszka József
LeírásA fa oszlopra erősített üvegezett képkeretben Mária-szíve olajnyomat. Elé egy befőttes üveg erősítve benne virág. Az egész zöldre festve.
Az adatfelvétel ideje1999
Rövid URL
ID28814
Módosítás dátuma2019. január 24.

Képoszlop – Mórockarcsa [Moravské Kračany]

Részletek

Típusképoszlop / szakrális kisemlékek
Helyútkereszteződés
Anyag / tégla
Állapot
Datálás1918 előtt
SimbólumKereszt szimbólum
TelepülésMórockarcsa [Moravské Kračany]
MegyePozsony
GyűjtőLiszka József
LeírásA főút mellett, a faluban áll a képoszlop, szoborfülkével, benne kis Mária-olajnyomat (eredetileg nyilván szobor volt benne). Drótháló-kerítés. (1998.11.19.) A falu szélén (Dunaszerdahely irányában) három út kereszteződésének szigetén. Majdnem szemben a haranglábbal (morockarcsa-02). Téglából és/vagy kőből épített szoborfülkés képoszlop bádoggal borított nyeregtetővel. Csúcsán kovácsoltvas kereszt. A szoborfülke zöldre festett fával keretezett üvegajtóval zárható. Benne egy Mária-szíve olajnyomat, művirágok, mécsesek. Drótkerítéssel kerítve. (2012)
Az állíttatással kapcsolatos eredetmondák, a kapcsolódó kultusz, a karbantartás, ápolás leírásaJó, szépen rendben tartva. Krizantémok (1998.11.19.) Az objektum körül, a drótkerítéssel övezett ágyásban élővirágok. (2012)
Az adatfelvétel ideje2012
Rövid URL
ID28493
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Képoszlop – Nagyszarva [Rohovce]

Részletek

Típusképoszlop / szakrális kisemlékek
Egyéb típusSzentháromság; Szent László; Szent Erzsébet; Szentcsalád
Helyútkereszteződés
Helyi megnevezésszentkíp
Anyag / tégla
Állapot
Datálás1945 előtt
Egyéb datálás1944
SimbólumKereszt szimbólum
TelepülésNagyszarva [Rohovce]
MegyePozsony
GyűjtőLiszka József
FeliratEMELTETTE VARGA GYULA ÉS NEJE NAGY JOLÁN 1944
LeírásÚtkereszteződés közepén áll a téglából készült monumentális képoszlop, beton alapú vascső-kerítéssel körbevéve. Négy képfülkéje előtt egy-egy, betonból készült párkányszerű kiugrás, kettő-kettő, virágcserépnek vagy vázának szolgáló kerek bemélyedéssel. A képek az alábbi sorrendben: Szentháromság; Szent László; Szent Erzsébet; Szentcsalád [ez alatt a felirat fekete gránit táblán]
IrodalomLászló Horváth Katalin–Szitás Károly: Beszédes kövek. Nagyszarvai műemlékek, szakrális kisemlékek és jelhagyások. Nagyszarva: Csemadok Nagyszarvai Alapszervezete 2018, 20–21. p. Liszka József: Szent Háromság egy Isten dicsőségére…A Szentháromság kultusza a szlovákiai Kisalföld népi vallásosságában a szakrális kisemlékek tükrében. Somorja–Komárom: Fórum Kisebbségkutató Intézet–Etnológiai Központ 2015, 161. p. /Jelek a térben 5./
Az adatfelvétel ideje1998; 2011
Rövid URL
ID28098
Módosítás dátuma2019. március 25.

Képoszlop – Szőgyén [Svodín]

Részletek

Típusképoszlop / szakrális kisemlékek
Helyútkereszteződés
Helyi megnevezésMária szobra,
Szűz Máriácska
Anyagtégla
Állapot
Datálás19. század
TelepülésSzőgyén [Svodín]
MegyeEsztergom
Leírás„A Picskahegyen az útelágazásban felirat nélküli Mária-szobor.”
(Gábris 1995, 162)

A Mária képoszlopot a Picskahegyen találjuk meg egy útelágazásban. A képoszlop sárgára van lefestve, üvegajtó található rajta, a belsejében pedig három Szűz Mária szobor található, különböző méretekben. A képoszlopról és állításáról sajnos többet nem tudtunk meg.

(Vadkerti Tibor szakdolgozata, SJE, 2012)

Szoborfülkés képoszlop, üveges ajtóval záruló, csúcsíves szoborfülkével. Lapos nyeregtető. Előtte fa kerítés és pad.
IrodalomGábris József: Szőgyén. Szőgyén 1995, 162. p.
Rövid URL
ID27419
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Képoszlop – Csallóköztárnok [Trnávka]

Részletek

Típusképoszlop / szakrális kisemlékek
Helyútkereszteződés
Helyi megnevezésSzentháromság-szobor
Anyag / tégla / bádog
Állapot
TelepülésCsallóköztárnok [Trnávka]
MegyePozsony
GyűjtőLiszka József
FeliratCsak a képek alatt a szentek nevei, illetve a Szentháromság-kép PAX-szövege szerepel feliratként.
LeírásA falu szélén Bacsfa és Nagyszarva irányába tartó utak kereszteződésének közepén (voltaképpen egy, utak által háromszög alakban közrezárt kis területen) áll a helyiek által Szentháromság-szoborként számon tartott háromszög alaprajzú képoszlop, bádoggal fedett lapos sátortető csúcsán kovácsoltvas kettőskereszt. Festése fehér-sárga kombináció. A képfülkékben Szent Flórián-, Szent Imre- és Szentháromság-kép. Utóbbi alatt eredetileg valószínűleg Árpádházi Szent Margit festmény lehetett, mivel a régi felirat átüt az új alól. Maga a Szentháromság-ábrázolás a vertikális (Gnadenstuhl) mintát követi: felül az Atyaisten, bal kezében országalmával, jobbját áldásosztóan a magasba tartja, fedetlen feje fölött/mögött csúcsára állított négyzet alakú glóriával. Alatta sugaras napkorongban a Fiúisten, adorációs pózban, majd még lejjebb, piros kitöltésű háromszögben a Szentlélek, fejjel lefelé ábrázolt fehér galamb képében. Belőle sugárnyalábok vezetnek a PAX feliratú földgolyóhoz.
Az adatfelvétel ideje2000
Rövid URL
ID26366
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Képoszlop – Béke [Mierovo]
Képoszlop – Béke [Mierovo]

Részletek

Típusképoszlop / szakrális kisemlékek
Helyútkereszteződés
Helyi megnevezésfehérkép
Anyag / tégla
Állapot / felújított
Datálás1945 előtt
Egyéb datálás1929
TelepülésBéke [Mierovo]
MegyePozsony
GyűjtőLiszka József
FeliratF B 1929
LeírásNégyszög alaprajzú, zömök, vélhetően téglából épített, tagolt, lapos sátortetősre kiképezett tetejű, fehérre meszelt képoszlop. A Somorja–Szenc útról (503), Béke irányába leágazó út kereszteződésében. A képoszlop tetején feketére festett, kőből (?) készült feszület. Magassága nagyjából az egész képoszlop magasságának egy negyede. A képoszlop négy oldalán egy-egy képfülke, olajnyomatokkal. A homlokzatiban skapulárés Szűz Mária-, majd jobbról körbe haladva: Fatimai Szűzanya-, Jézus-szíve- és Szentcsalád-kép. Feltételezem, hogy az objektumon olvasható datálás egy felújítás dátuma (a II. katonai felmérés térképén /1806–1869/ egy bekötőút mellett, talán megegyezik a maival, egy, képoszlopot jelző ikon) „Fekete Benő renoválta 1929-ben” (Szerda 2002)
IrodalomSzerda Mária szerk. (2002): Béke. Fejezetek a község történetéből. Kiadta a békei önkormányzat a Madách-Posonium gondozásában.
Az adatfelvétel ideje2011
Rövid URL
ID26100
Módosítás dátuma2018. január 4.

Képoszlop – Mária szíve – Bajta [Bajtava]

Részletek

Típusképoszlop / szobor / szakrális kisemlékek
Helyútkereszteződés
Egyéb helyA templomhoz és a temetőhöz vezető útelágazásban
Anyagbeton / egyéb anyag
Egyéb anyaggipsz
Állapotfelújításra szorul
Datálás19. század
TelepülésBajta [Bajtava]
MegyeHont
GyűjtőLiszka József; Fotó: L. Juhász Ilona
FeliratCson… Ba… n… ….188…
LeírásA templomhoz és a temetőhöz vezető útelágazásban található a betonból készült képoszlop Mária-szíve gipsz-szoborral. A szoborfülkét valamikor fakeretes üvegajtó zárhatta, ma már csak a fakeret maradványai figyelhetőek meg. A szobor mellett a fülkében pléhdobozban művirág-csokor. A környezet elhanyagolt, noha a gyomtól, facserjéktől megtisztítva. A felirat tkp. nem olvasható, csak néhány betű- és számtöredék vehető ki.
Az adatfelvétel ideje2010
Rövid URL
ID25929
Módosítás dátuma2018. január 5.

Képoszlop – Bacsfa [Báč]

Részletek

Típusképoszlop / szakrális kisemlékek
Helyútkereszteződés
Helyi megnevezésSzentháromság-szobor
Anyag / tégla / bádog
Állapotfelújításra szorul
TelepülésBacsfa [Báč]
MegyePozsony
GyűjtőLiszka József
LeírásA falu közepén, teres részen egy képoszlopon Szent Terézt és a Szentháromságot ábrázoló képek társaságában, harmadikként Szent Vendel képe. A Szentháromság-képen egy lefelé fordított, a Földet jelképező, piros, fehér, zöld koncentrikus sávokból kialakított félgömb látható, ehhez kapcsolódik egy, valamivel kisebb átmérőjű kör, ahol az Atyaisten, jobbján a Fiúistennel látható. Utóbbi jobb kezében hosszú szárú kereszt, balját hívóan előre nyújtja. Az Atyaisten bal kezében jogar, a jobbját pedig a Fiúisten vállán nyugtatja. Mindkettejük feje fölött kerek glória. A két félgömb találkozási pontja fölött egy kisebb körben fejjel lefelé lebeg a Szentlélek fehér galamb formájában. A körből sugarak szóródnak a Földre.
IrodalomLiszka József: Szent Vendel kultusza… Ethnographia 1994, 103., 105. P.
Liszka József: „Szent képek…” Dunaszerdahely 1995, 69–70. P.
Liszka József: Állíttatott… Dunaszerdahely 2000, 84–85. P.
Az adatfelvétel ideje1993, 2015
Rövid URL
ID25884
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Képoszlop – Szentháromság – Alistál [Dolný Štál]

Részletek

Típusképoszlop / szakrális kisemlékek
Egyéb típusSzentháromság
Helytelepülés szélén / útkereszteződés
Helyi megnevezéskíp
Anyagtégla / öntöttvas
Állapot
Datálás19. század
SimbólumKereszt szimbólum
TelepülésAlistál [Dolný Štál]
MegyePozsony
GyűjtőLiszka József
LeírásA falu szélén, beton alapon áll a mezei oltárszerű klasszicista képoszlop, masszív apszisos végződéssel, fiatornyokkal, az oromfal középső, szögletesen záródó csúcsán két angyalfigura által körbevett öntöttvas feszülettel (korábban sírjel?). Gyanús, hogy eredetileg mezei oltár lehetett, szoborral, és a Szentháromság-kép csak utólagosan került bele, s mintha egy mögötte lévő üreget takarna (mi lehet benne?). Az ábrázolás, a Rubens előkép nyomán az Atyaistent, jobbján a Fiúistennel felhőtrónuson ábrázolja, lábukkal a két angyalfigura által tartott földgolyóra támaszkodva. A Fiúisten jobbjában nagy fakeresztet tart, jobbját hívólag előrenyújtja. Feje fölött-mögött kerek, arany glória. Az Atyaisten jobbját áldásosztóan feltartja, baljában jogar. Feje fölött-mögött háromszög alakú, arany glória. Közöttük-fölöttük egy, csúcsával lefele fordított arany háromszögben a Szentlélek, kitárt szárnyú galamb alakjában. Feketére festett kovácsoltvas kerítés veszi körül.
Az állíttatással kapcsolatos eredetmondák, a kapcsolódó kultusz, a karbantartás, ápolás leírásaVirágágyás krizantémmal és büdöskével. A kép előtt két üvegben, vázában vágott virág
IrodalomBartalos Erzsébet–Szénássy Árpád: Alistál. Látnivalók. Komárom 1996, 12–13. p. Liszka József: Szent Háromság egy Isten dicsőségére…A Szentháromság kultusza a szlovákiai Kisalföld népi vallásosságában a szakrális kisemlékek tükrében. Somorja–Komárom: Fórum Kisebbségkutató Intézet–Etnológiai Központ 2015, 84. p. /Jelek a térben 5./
Az adatfelvétel ideje1997; 2000; 2015
Rövid URL
ID25759
Módosítás dátuma2018. január 9.

15 találat