Szakrális Kisemlék - feszület / szakrális kisemlékek

Feszület – Bódvavendégi [Hosťovce]

Típusfeszület / szakrális kisemlékek
Helytelepülés szélén / útkereszteződés
Helyi megnevezésHaraszti kereszt
Anyagöntöttvas
Állapotfelújított
Datálás1918 előtt
SimbólumEgyéb szimbólum
TelepülésBódvavendégi [Hosťovce]
MegyeAbaúj-Torna
GyűjtőDr. Bodnár Mónika
3630 Putnok
Rákóczi Ferenc u. 66.
Tel.: 00-36-30-521-1995
bodnarm3@gmail.com
FeliratIsten dicsőségére
állíttatta
HARASZTY JÓZSEF
és neje
BURINDA MÁRIA
1912
LeírásA faluból É-i irányba kivezető út végén, ahol az a mai országhatárt képező útba torkollik, az egykori vasútállomás mellett áll a kereszt, az út túloldalán, vagyis a Magyarországhoz tartozó oldalon. A vasútállomás épületét néhány évvel ezelőtt lebontották (előtte évtizedekig funkciótlanul árválkodott), a síneket már jóval korábban felszedték, hiszen Trianon óta a Bódva-völgyi vonalon a vonat csak Tornanádaskáig közlekedik, a bódvavendégi állomásig már nem engedték (ezáltal a Magyarországhoz tartozó Hídvégardó is vasút nélkül maradt).
A kereszt fehérre meszelt szilárd, felfelé obeliszk-szerűen keskenyedő, majd fent hirtelen újra kiszélesedő, 130 cm magas talapzaton áll. A talapzat alsó része 90 x 95 cm, felső része 60 x 65 cm. Az ezüstre festett díszes öntöttvas kereszt magassága 190 cm. A rajta levő korpusz a kereszttel azonos színűre van festve. A kereszt talapzata körbe van betonozva. 205 x 205 cm-es, barnára festett, kovácsolt vaskerítés veszi körbe, a tetején felfelé mutató díszek ezüstszínűek. A vaskerítés útra néző oldalán a fél kerítés nyitható kapuként szolgál.
A talapzat út felé néző oldalán bemélyített, drapp színűre festett, táblaszerű kiképzésben olvasható a felirat.
A kereszt hátulról két vasrúddal is ki van támasztva, az egyik a talapzathoz van rögzítve, a másik a kerítés vasához.
A kerítés ÉNY-i sarkában hársfa áll.
Az állíttatással kapcsolatos eredetmondák, a kapcsolódó kultusz, a karbantartás, ápolás leírásaMivel az a határrész, ahol a kereszt is áll, a trianoni határállítás után a magyarországi részre esett, a falut pedig Csehszlovákiához csatolták, a kereszt a faluból gyakorlatilag megközelíthetetlenné vált, így nem tölthetett be szerepet a közösség vallási életében. Az állíttatók leszármazottai úgy tudják, hogy Burinda Mária testvérének a leszármazottai, a magyarországi Hídvégardóban élő Béresné Burinda Ilon és családja gondozta, gondozza.
A kereszt állításának körülményeiről semmi forrást nem sikerült találni. Ám mivel a falu egyéb szakrális kisemlékeit (templom előtti kereszt, kápolna) Amerikába kivándorolt vendégiek állíttatták, nem tartjuk kizártnak, hogy e kereszt állítása is összefügg az amerikai kivándorlással, hiszen tudjuk, hogy Burinda József is megjárta Amerikát.
Az adatfelvétel ideje2011 nyara-ősze
HozzászólásMéretarányos rajz és fénykép mellékelése is szükséges. Egy-egy település adatlapjaihoz csatolandó egy, az adott település bel- és külterületét is fölvázoló szerkezeti rajza, a legfontosabb útvonalakkal, a templom(ok) és a dokumentációba fölvett szakrális kisemlékek elhelyezkedésének a bejelölésével.
Rövid URL
ID26222
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.
Feszület - Bódvavendégi [Hosťovce]
Feszület - Bódvavendégi [Hosťovce]
Feszület - Bódvavendégi [Hosťovce]
Feszület - Bódvavendégi [Hosťovce]
Feszület - Bódvavendégi [Hosťovce]

Hibát talált?

Üzenőfal