Szakrális Kisemlék Archívum

A Szakrális Kisemlék Archívum és a Temető Dokumentáció az Etnológiai Központ gyűjteménye, közel 1600 objektumot és több mint 7000 fotót, térképet, rajzot valamint dokumentumot tartalmaz
14 találat

Szobor – Szűz Mária – Tótmegyer [Palárikovo]
Szobor – Szűz Mária – Tótmegyer [Palárikovo]
Település: Tótmegyer [Palárikovo]

Típus: szobor

Anyag:

Hely: templom mellett

Datálás: 19. század

Részletek

Típusszobor
Egyéb típusMaria Immaculata
Helytemplom mellett
Anyag
Állapot
Datálás19. század
Simbólumalma / kígyó
TelepülésTótmegyer [Palárikovo]
MegyeNyitra
GyűjtőLiszka József
FeliratA lábazat hátoldalán olvashatatlan évszám (?)
LeírásA Szeplőtelen Szűzanya (Maria Immaculata) homokkő szobra beton alapra helyezett magas homokkő lábazaton áll. Kétoldalt egy-egy kő balusztrád, rajtuk virágcserepek.
Az adatfelvétel ideje2014
Rövid URL
ID32043
Módosítás dátuma2019. április 5.

Lourdesi barlang – Barka [Bôrka]

Részletek

Típusszakrális kisemlékek / lourdesi barlang
Egyéb típuslourdesi barlang
Helytelepülés szélén
Anyag
Állapot
Datálás1918 előtt
Simbólumalma / IHS
TelepülésBarka [Bôrka]
MegyeAbaúj-Torna
GyűjtőLiszka József; Fotó: L. Juhász Ilona
Felirat[Fehér márvány táblán, a bejárat fölött:] REGINA PACIS ORA PRO NOBIS [A szobor talapzatán található fekete márványtábla felirata:] MOST SEGÍTS MEG MÁRIA,OH, IRGALMAS SZŰZANYA,KESERVÉT A BÚNAK-BAJNAKELOSZLATNI VAN HATALMAD.HOL MÁR EMBER NEM SEGÍTHET,A TE ERŐD NEM TÖRIK MEG.HŐ IMÁJÁT GYERMEKIDNEK NEM, TE SOHA NEM VETED MEG.HOL A SZÜKSÉG KÍNJA NAGY, MUTASD MEG, HOGY ANYA VAGY!MOST SEGÍTS MEG MÁRIA, Ó IRGALMAS SZŰZANYA. ÁMEN
LeírásA falu délnyugati szélén, mészkő sziklafalba vájt barlang, kovácsoltvas ráccsal elzárva. Annak felső részén szívben IHS felirat. Bent a lourdesi Szűzanya és a Szt. Bernadett helyett egy térdeplő és imádkozó angyalka mészkő szobra. A Mária-szobor talapzatán fekete márvány tábla felirattal.
IrodalomTóth János: A barkai Skapuláré Társulat története. Közreadja, a bevezető tanulmányt és a mutatókat írta Barna Gábor. Szeged: Néprajzi Tanszék 2002 /Devotio Hungarorum 8./
Az adatfelvétel ideje2005
Rövid URL
ID30944
Módosítás dátuma2019. március 7.

Kereszt – Tornahorváti [Chorváty]

Részletek

Típuskereszt / szakrális kisemlékek
Helytemplom mellett
Helyi megnevezésTemplomkeri kereszt
Anyagöntöttvas
Állapot
Datálás1989 előtt
Egyéb datálás1952
Simbólumalma / INRI
TelepülésTornahorváti [Chorváty]
MegyeTorna (Abaúj-Torna)
GyűjtőDr. Bodnár Mónika3630 PutnokRákóczi Ferenc u. 66.Tel.: 00-36-30-521-1995bodnarm3@gmail.com
FeliratINRI

ISTEN
DICSŐSÉGÉRE
ÁLLÍTATTA
A BREZNAY ÉS
SZEDLICKY
CSALÁD
1952
LeírásA templom bejáratával szemben, attól kb. 8 m-re áll, a domboldalon, néhány lépcsőfok vezet fel hozzá.53 x 80 cm alapú, 50 cm magas betonalapon feketére festett vaskereszt, ezüstözött korpusszal. A kereszt felső részén tábla INRI felirattal, ezüstözött keretben és ezüstözött betűkkel. A kereszt alsó részén vastábla, ezüstözött betűs felirattal. Hátulról egy vasrúddal kitámasztva.
Az állíttatással kapcsolatos eredetmondák, a kapcsolódó kultusz, a karbantartás, ápolás leírásaKorábban fakereszt volt a templom előtt, de az kikorhadt, ezután csinálta a mostani vaskeresztet Breznay József, meg a vője (veje), Szedliczky János. A régi fakeresztet az akkoriban készült „Hősök sírjá”-ra helyezték, de napjainkra már ott is vaskereszt van.A falu lakói ill. a vaskeresztet állíttató család leszármazottai rendszeresen gondozzák. Élővirággal van körbeültetve, ill. cserepes élő virágok is vannak mellette.Mivel a régi temető a templom közelében volt, nem kizárt, hogy a templokerti régi fakereszt azonos a régi temetői fakereszttel, melyről az 1877. évi canonica visitacioban olvashatunk.
Az adatfelvétel ideje2010. 8.
HozzászólásAdatközlő: Pallai János, sz. 1922. Horváti és Pallai Jánosné Köteles Mária, sz. 1930. Tornaújfalu, Laknak: Horvátiban, Egyéb források: Visitatio Canonica Ecclesiae Horvatyensis 1877. Egyházi irattár, Horváti.
Rövid URL
ID30575
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Képoszlop – Ipolyság [Šahy]

Részletek

Típusképoszlop / szakrális kisemlékek
Helytelepülés szélén
Helyi megnevezésKálvária, Honti Kálvária
Állapotfelújításra szorul
Datálás1918 előtt
Egyéb datálás1907
Simbólumalma / INRI
TelepülésIpolyság [Šahy]
MegyeHont
GyűjtőBendík Márta, J. Kráľa 37, Ipolyság, tel.: 0908-789 882b.szabo.marta@gmail.com
Az állíttatással kapcsolatos eredetmondák, a kapcsolódó kultusz, a karbantartás, ápolás leírásaA barokk stílusú kálvária Schreiber Aladár címzetes apát, ipolysági plébános kezdeményezésére épült az ipolysági Várhegyen. 1907. szept. 15-én, a Fájdalmas Szűzanya ünnepén szentelték fel. Az 1989-es rendszerváltás után felújították a szept. 15-re eső kálváriabúcsút, szép idő esetén az ünnepi szentmisét is itt tartják. (A ?-tel jelzett helyen a Totovics-család sírhelye)
Az adatfelvétel ideje2010.3.29.
HozzászólásStációk száma: 14, Összetevők: keresztút, Krisztus keresztje, latrok keresztjei
Rövid URL
ID30047
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Szobor – Nepomuki Szent János – Ipolyvisk [Vyškovce nad Ipľom]

Részletek

Típusszobor / szakrális kisemlékek
Helyegyéb hely
Helyi megnevezésJánoska
Egyéb helyA falu főutcáján
Anyag
Állapotfelújításra szorul
Simbólumalma / csillag
TelepülésIpolyvisk [Vyškovce nad Ipľom]
MegyeHont
GyűjtőBendík Márta; Foto: L. Juhász Ilona (2007); Bendík Béla (2011)
LeírásA főutcán, a 122-123-as számú házak előtt háromlépcsős talapzaton áll a késő barokk kőszobor. Az eredetileg színezett szobrot a helybeliek Jánoskának hívják. A szent feje körül drótból készített csillagos glória volt egykor, még látható a háta mögé hajlítva. A talapzat meszelése lekopott, csakúgy, mint a szobor festése. Eredetileg a papi ruhát feketére, a karinget fehérre (csipkézete feketével hangsúlyozva) színezték. A hermelin palást és a birétum színe teljesen lekopott, akárcsak a kezében tartott kereszté.Méretei: teljes magassága 325 cm (60 + 125 + 140), szélessége 45 cm x 45 cm.
Az adatfelvétel ideje2007; 2011
HozzászólásKapuval ellátott, dárdahegy végződésű, öntöttvas kerítéssel vették körül (260 cm x 250 cm, kb.100 cm magas) négy sarkára kereszt alakú díszítést tettek, a kerítésen belülre évelő virágokat ültettek. A műanyag koszorúk egész évben a talapzaton vannak. Mindenszentekkor virágozzák és gyertyát, mécsest gyújtanak előtte.
Rövid URL
ID29742
Módosítás dátuma2019. február 18.

Feszület – Muzsla [Mužla]
Feszület – Muzsla [Mužla]
Település: Muzsla [Mužla]

Típus: feszület / szakrális kisemlékek

Anyag: / öntöttvas

Hely: egyéb hely

Datálás: 1918 előtt

Részletek

Típusfeszület / szakrális kisemlékek
Helyegyéb hely
Helyi megnevezésCsabák kereszt, Csáky kereszt
Egyéb helyA település egykori szélén
Anyag / öntöttvas
Állapot
Datálás1918 előtt
Egyéb datálás1913
Simbólumalma / INRI
TelepülésMuzsla [Mužla]
MegyeEsztergom
GyűjtőPsenák Emese, psenak.emese1@gmail.com
Felirat
Isten dicsősségére
és a hívek élesztésére
Állítatta e követ
ZALABA ISTVÁN
1913.
LeírásKő feszület a Krisztus és az INRI jel fehér színű és öntöttvas. A feszületet koszorú díszíti, a talapzaton felirat látható. Az objektum tövében mécsesek találhatóak. Az objektumot szürke kerítés veszi körül.
Az állíttatással kapcsolatos eredetmondák, a kapcsolódó kultusz, a karbantartás, ápolás leírásaA keresztet Zalaba István állítatta 1913-ban. Rokona volt a faluban több szakrális kisemlékművet állító módos parasztgazda Zalaba Ferencnek és Ignácnak, viszont ő a falusiak elmondása szerint ebedi leszármazású. Ennél a feszületnél volt régen a falu vége. Az objektumot nevezik a faluban Csáky és Csabák keresztnek is. Azért hívják egy részt Csáky keresztnek, mivel Csáky nevezetűek laknak ott és a feszületet azok gondozzák. Másrészt Csabák Ferenc pedig a falu bíró volt itt valamikor, de azt sajnos nem tudtam meg, hogy a kettő hogy függ össze. Ez a kereszt volt valamikor az Úrnapi körmenet nyugati stációja. Mindenszentekkor és halottak napján gyertyát gyújtanak itt Az objektumot diófák és kruspán bokrok övezik.
Az adatfelvétel ideje2016. 8.
Rövid URL
ID28440
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Szobor – Szentháromság – Nagysalló [Tekovské Lužany]

Részletek

Típusszobor / szakrális kisemlékek
Egyéb típusSzűz Mária
Helytemplom mellett
Anyag / bádog
Állapotfelújított
Datálás18. század
Egyéb datálás1751
Simbólumalma / kígyó / Liliom
TelepülésNagysalló [Tekovské Lužany]
MegyeBars
GyűjtőLiszka József; L. Juhász Ilona (fotó)
FeliratHAEC POEMAEST CONTRA SUPEROS HORRENDAEBLA SPHEMIAE
LeírásA kronosztikon alapján 1756-ra (Szlovákia műemlékjegyzéke viszont 1755-re keltezi: SPS–III, 275) datálható szobor a római katolikus templom kertjében, egylépcsős beton alapon található homokkőből faragott, volútás barokk talapzatra, illetve a lábazat felső részén nyugvó, kiszélesedő, téglalap alakú platójára helyezve. A Fiúisten az Atyaisten jobbján, miközben jobb kezével egy aranyozott fém keresztet ölel át, azt egyszersmind a szívére is helyezi, balját térde fölött, kissé föltartva előrenyújtja. Feje fölött sugárkoszorús, aranyozott fém glória. Az Atyaisten (feje fölött-mögött háromszög alakú, aranyozott fém glóriával) jobbját áldásosztóan előrenyújtja, baljában, miközben az egy országalmán nyugszik, aranyozott fém jogart tart. Fölöttük, mögöttük aranyozott fém sugárkoszorú korongos közepén a Szentlélek ugyancsak aranyozott fémből készült, kitárt szárnyú galamb képében. A lábazat alsó részén, két volútás dísszel határolva a Szeplőtelen Szűzanya domborműve. Ettől lejjebb, a talapzat anyagába vésve, az aranyozott felirat.
IrodalomHorváth Imre: Nagysallói séta. Nagysalló 1997, 20-21. p. Liszka József: Szent Háromság egy Isten dicsőségére…A Szentháromság kultusza a szlovákiai Kisalföld népi vallásosságában a szakrális kisemlékek tükrében. Somorja–Komárom: Fórum Kisebbségkutató Intézet–Etnológiai Központ 2015, 160. p. /Jelek a térben 5./
Az adatfelvétel ideje1997; 2011
HozzászólásKorábban valamivel távolabb állott a szobor, de miután egy teherautó (1994.12.7-én)ledöntötte, a templomkertben újították föl és szentelték föl 1997. május 31-én.
Rövid URL
ID28154
Módosítás dátuma2019. március 25.

Szobor – Nepomuki Szent János – Nemespann [Paňa]
Szobor – Nepomuki Szent János  – Nemespann [Paňa]
Település: Nemespann [Paňa]

Típus: szobor / szakrális kisemlékek

Anyag:

Hely: egyéb hely

Datálás: 18. század

Részletek

Típusszobor / szakrális kisemlékek
Helyegyéb hely
Egyéb helya patak mellett
Anyag
Állapotfelújításra szorul
Datálás18. század
Egyéb datálás1707
Simbólumalma / csillag
TelepülésNemespann [Paňa]
MegyeNyitra
GyűjtőLiszka József
FeliratANNO
17
70

ÚJÍTATTA
??????? LAJOS
??????????
186?
LeírásA falun keresztülfutó patak mentén, egy híd mellett áll, magas, hengeres dór oszlop talapzaton a polichróm homokkőből készült szobor. A talapzathoz egy hatágú csillag formájú, fém mécsestartó erősítve. Körülötte vas csőkerítés (újabb).
Az állíttatással kapcsolatos eredetmondák, a kapcsolódó kultusz, a karbantartás, ápolás leírása„…a valószínűleg 1770-ben állíttatott Nepomuki Szent János szobor, amely egy talapzaton álló magas oszlop tetején áll. Talapzatának keretelt archaikus felirata: ANNO / 17 / 70. Egy vas koszorútartó (sic!) is kiáll belőle, ill. 20. századi kerítés fogja körbe. Állítólag a kisemlék színes volt, oldalán az 1867-es felújítás felirata.” A szobor eléggé elhanyagolt, rossz, felújításra szoruló állapotban (2000).
IrodalomCsiffáry Melinda–Csuthy András: Nemespann műemlékei. Remény 25, 2014/32, 8–9. p. [konkrétan: 9. p.]
Az adatfelvétel ideje2000. 4.
Rövid URL
ID27848
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Szobor – Mariahilf – Nemespann [Paňa]
Szobor – Mariahilf – Nemespann [Paňa]
Település: Nemespann [Paňa]

Típus: szobor / szakrális kisemlékek

Anyag:

Hely: temető

Datálás: 19. század

Részletek

Típusszobor / szakrális kisemlékek
Helytemető
Anyag
Állapot
Datálás19. század
Egyéb datálás1851
Simbólumalma / csillag
TelepülésNemespann [Paňa]
MegyeNyitra
GyűjtőLiszka József
Felirat1851
1983
LeírásHomokkőből készült, magas ión oszlopon elhelyezett Mariahilf-szobor a temetőben, a templom mögött.
IrodalomCsiffáry Melinda–Csuthy András: Nemespann műemlékei. Remény 25, 2014/32, 8–9. p.
Az adatfelvétel ideje2000. 4.
Rövid URL
ID27846
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Feszület – Nemespann [Paňa]
Feszület – Nemespann [Paňa]
Település: Nemespann [Paňa]

Típus: feszület / szakrális kisemlékek

Anyag:

Hely: temető

Datálás: 19. század

Részletek

Típusfeszület / szakrális kisemlékek
Helytemető
Anyag
Állapot
Datálás19. század
Egyéb datálás1873
Simbólumalma / csillag
TelepülésNemespann [Paňa]
MegyeNyitra
GyűjtőLiszka József
FeliratSZÁNTHÓ
JÁNOS
MEGH. 1892. JÚL. 29.
ÉLETE 76. ÉVÉBEN
BIRÓ
JUIANNA
MEGH. 1878. ÁPR.12
ÉLTE 63. ÉVÉBEN.
BÉKE PORAIRA!

MEGVÁLTÁSUNK
EZEN DICSŐ JELÉT A
HIVEK LELKI ÖRÖMÉRE
ÉS ÜDVÉRE ÁLLITATTA
1873. ÉV MÁJUS
SZÁNTHÓ JÁNOS
ÉS
BIRÓ JULIANNA
ITT ÓHAJTVÁN KIPIHE
NNI AZ EGYÜTTLEÉLT
ÉLET FÁRADALMAIT ÉS
BEVÁRNI A BOLDOG
FELTÁMADÁS ÖRÖMEIT.
LeírásDurva homokkőből készült, magas (becsülve ca. 5 m) feszület, fém korpusszal.
Az állíttatással kapcsolatos eredetmondák, a kapcsolódó kultusz, a karbantartás, ápolás leírásaAz eredetileg sírkereszt, ma inkább temetői nagykeresztként funkcionál. Mellette, mögötte két tujabokor, előtte élővirág, vályúszerű, műanyag virágtartóban, mécsesek.
IrodalomCsiffáry Melinda–Csuthy András: Nemespann műemlékei. Remény 25, 2014/32, 8–9. p. [konkrétan: 9. p.]
Az adatfelvétel ideje2000. 4.
Rövid URL
ID27842
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Szobor – Szentháromság – Pereszlény [Preseľany n/Ipľom]

Részletek

Típusszobor / szakrális kisemlékek
Helyegyéb hely
Helyi megnevezésSzentháromság
Egyéb helyA község főutcája
Anyag
Állapotfelújított
Datálás1945 előtt
Egyéb datálás1933
Simbólumalma / galamb / jogar / Kereszt szimbólum / Egyéb szimbólum
TelepülésSzobor – Szentháromság – Pereszlény [Preseľany n/Ipľom]
MegyeHont
GyűjtőBendík Márta, J. Kráľa 37, Ipolyság, tel.:0908-789 882 b.szabo.marta@gmail.com
FeliratISTEN
DICSŐSÉGÉRE
ÁLLÍTATTA
Özv. GYEBNÁR JÁNOSNÉ
SZÜL-BALLA MÁRIA
1933 ISTEN DICSŐSÉGÉRE
FELÚJÍTATTA
A HALÁSZ CSALÁD
2008
LeírásA Szentháromság-szobor a község főutcáján áll, kétlépcsős talapzatra helyezett magas, téglalap alakú oszlopon. Az ábrázoláson a Fiú és az Atya felhőtrónuson ül, lábukat a földgolyón nyugtatják, az alattuk kavargó felhőből három angyalarc tekint ki. Fejük felett sugárözönben lebeg a Szentlélek galambja. Jézus jobb kezében hosszú szárú keresztet tart, bal kezét a térdén nyugtatja, feje körül aranyozott, kerek glória látható. Az Atyaisten jobb kezében aranyozott jogar, bal kezében aranyozott országalma, feje felett háromszög alakú aranyozott glória van. A talapzat oszlopfőjére a felújításkor új kovácsoltvas koszorútartót erősítettek. Az első ajánlás bekarcolt és feketével kihúzott szövege fölé fehér márványtáblát tettek, erre vésték aranyozott betűkkel az újabb dedikációt.
Az állíttatással kapcsolatos eredetmondák, a kapcsolódó kultusz, a karbantartás, ápolás leírásaA 2008-as felújításkor a szobor környezetét alaposan megtisztították az elburjánzott növényzettől, mindössze a jobb oldalon maradt egy futórózsabokor, a talapzat köré pedig krizantémot (Chrysanthemum) ültettek. A kisemlék ápolását a közelben lakó Halász család végzi.
Az adatfelvétel ideje2011.11.15.
Rövid URL
ID27606
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Egyéb típus – Bódvavendégi [Hosťovce]

Részletek

Típusegyéb típus / szakrális kisemlékek
Egyéb típusvilágháborús emlékmű
Helyegyéb hely
Helyi megnevezésVilágháborús emlékmű
Egyéb helytelepülés központja
Állapot
Datálás1989 után
Simbólumalma / Kehely
TelepülésBódvavendégi [Hosťovce]
MegyeAbaúj-Torna
GyűjtőDr. Bodnár Mónika
3630 Putnok
Rákóczi Ferenc u. 66.
Tel.: 00-36-30-521-1995
bodnarm3@gmail.com
FeliratA bódvavendégi világháborús emlékmű felirata:


AZ I. VILÁGHÁBORÚ
ÁLDOZATAI

1919

BALÁZS BÁLINT
CS. BALÁZS ISTVÁN
BENE FERENC
G. BALÁZS GÁBOR
Ifj. BALÁZS ISTVÁN
Id. BALÁZS ISTVÁN
BALÁZS PÁL
JESO ANDRÁS
KIRÁLY ISTVÁN
MATO BENJAMIN
RECSKI ISTVÁN
SZILASI ANDRÁS
SZABÓ ISTVÁN
ZSÓKA ISTVÁN
ZSÓKA JÓZSEF


A II. VILÁGHÁBORÚ
ÁLDOZATAI

1945

BALÁZS FERENC
BALÁZS JÁNOS
DOMONKOS BÉLA
HORNYÁK JÁNOS
HARASZTI JÁNOS
ROHÁLY JÁNOS
TURÓCY ISTVÁN
TURÓCY LÁSZLÓ
VISZOKI ISTVÁN
VISZOKI JÁNOS


ÁLLÍTATTA VENDÉGI KÖZSÉG
ÖNKORMÁNYZATA
LeírásA r. katolikus templomtól É-ra levő téren, a település központjában, egy 90 cm magas lebetonozott kőtalapzaton álló emlékmű, mely 137 cm szélességben és 166 cm magasságban egy nyitott könyvet formáz. Rajta az egyik oldalon az 1., másik oldalon a 2. világháború áldozatainak nevei olvashatók. A két oldalt középen egy gravírozott leveles nyírfaág választja el, melynek másik ága a jobb oldali névsor alá hajlik. A nyitott könyv mellett mindkét oldalon egy-egy 40 cm átmérőjű, 156 cm magas félhenger formájú gránittömb látható. A bal oldalsóba a koronás magyar címer és az emlékmű állításának az évszáma, a jobb oldalsóba a katolikus és a református jelképek, a kereszt és a kereszt szárába applikált kehely vannak belegravírozva.
Az állíttatással kapcsolatos eredetmondák, a kapcsolódó kultusz, a karbantartás, ápolás leírásaMindenszentekkor mécsest gyújtanak előtte, és virágot is helyeznek mellé.

A világháborús emlékművet Lukács János szepsi kőfaragó és fia készítette.

A rendszerváltást követően, 1995-ben már állítottak egy kopjafát a világháború áldozatainak emlékére, de azon a nevek nem szerepelnek. Ez a kopjafa a temető melletti halottasház előtt található. Készítője Király József helyi ezermester.
Az adatfelvétel ideje2011 nyara-ősze
HozzászólásMéretarányos rajz és fénykép mellékelése is szükséges. Egy-egy település adatlapjaihoz csatolandó egy, az adott település bel- és külterületét is fölvázoló szerkezeti rajza, a legfontosabb útvonalakkal, a templom(ok) és a dokumentációba fölvett szakrális kisemlékek elhelyezkedésének a bejelölésével.
Rövid URL
ID26212
Módosítás dátuma2016. szeptember 13.

Szobor – Szűz Mária – Nagysalló [Tekovské Lužany]

Részletek

Típusszobor / szakrális kisemlékek
Helytemplom mellett
Anyag
Állapot
Datálás19. század
Simbólumalma / kígyó / csillagglória
TelepülésNagysalló [Tekovské Lužany]
MegyeBars
GyűjtőLiszka József; L. Juhász Ilona (fotó)
FeliratSzeplőnélkül fogantatott Istenanya Könyörögj érettünk   Oldalt:   E SZOBROT ÁLLÍTATTA PETROVICS ISTVÁN CSALÁDJA
Az adatfelvétel ideje2011
Rövid URL
ID23060
Módosítás dátuma2019. március 25.

Szobor – Szűz Mária – Nagyszarva [Rohovce]
Szobor – Szűz Mária – Nagyszarva [Rohovce]

Részletek

Típusszobor / szakrális kisemlékek
Egyéb típusMaria Immaculata
Helyútkereszteződés
Anyag
Állapotfelújításra szorul
Datálás19. század
Egyéb datálás1896
Simbólumalma / kígyó
TelepülésNagyszarva [Rohovce]
MegyePozsony
GyűjtőLiszka József
Felirat1896
LeírásA nagyszarvai kataszterben található Kövecses (puszta?) szélén áll az erősen megrongált Szűz Mária homokkő szobra (Maria Immaculata). A lábazat felső részéhez erősített vas lámpatartó kar felirata alapján 1896-ban állíttathatták, ill. nem elképzelhetetlen, hogy maga az objektum korábbi, s 1896-ban csak egy felújításra került sor.
IrodalomLászló Horváth Katalin–Szitás Károly: Beszédes kövek. Nagyszarvai műemlékek, szakrális kisemlékek és jelhagyások. Nagyszarva: Csemadok Nagyszarvai Alapszervezete 2018, 16. p.
Az adatfelvétel ideje2011
Rövid URL
ID23035
Módosítás dátuma2019. március 20.

14 találat